Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışından alınan kaşeli imzalı belgenin fatura yerine kullanılıp kullanılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
16 Kasım 2011

Başlık

Yurtdışından alınan kaşeli imzalı belgenin fatura yerine kullanılıp kullanılamayacağı hk.

Tarih

16/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.26.15.02-VUK-29-2-113

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.26.15.02-VUK-29-2-113

16/11/2011

Konu

:

Belge Düzeni

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; Vergi Dairesi Müdürlüğünün vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, şirketinizce ... 2010 tarihlerinde düzenlenen ... turu için ... sınırları içindeki organizasyonda acenta görevini yürütmek üzere ile ... yolcu için kişi başına ... olmak üzere toplam üzerinden anlaşma yaptığınızı, ücretin kısmının şirketinin .. temsilcisi hesabına gönderildiğini, kalan kısmının ise ...'de anılan şirket temsilcisine tarafından elden ödendiğini, acentanız tarafından tura katılanlara faturalarının düzenlendiğini, ancak ... acentasından fatura gelmediğini, ilgili şirketin acentası ile yapılan görüşmelerde, şirketlerinin fatura düzenlemediklerini, ancak fatura yerine sadece başlıklı kağıda kaşeli imzalı belge verebileceklerini söylediklerini belirterek,  yurtdışına yaptığınız söz konusu tur ile ilgili giderlerin resmi olarak belgelendirilememesi nedeni ile konu hakkında Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 6'ncı maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiş olup, aynı Kanun'un 8'nci maddesinde ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazancının tespitinde, mükelleflerin bu maddenin alt bendinde sıralanan giderleri hasılatlarından indirebilecekleri hüküm altına alınmıştır.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 227'nci maddesinin birinci fıkrasında; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almaktadır.

            Söz konusu Kanun'un 229 ve müteakip maddelerinde tevsik edici belgeler; fatura, perakende satış vesikaları, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, ücret bordrosu, taşıma irsaliyesi, yolcu listeleri, günlük müşteri listeleri, muhabere evrakı olarak sayılmıştır.

            Konu ile ilgili olarak yayınlanan 253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin "Yurt Dışında Faaliyette Bulunan Mükelleflere Yaptırılan İş ve Hizmetler Karşılığında Alınan Belgelerle İlgili İşlemler" başlıklı B Bölümünde, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan, iş veya hizmetler karşılığında ödemede bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlardan aldıkları muteber belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermelerine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.   

            Yukarıda yer alan kanun hükümleri ve açıklamalar doğrultusunda, üçüncü şahıslarla olan ilişki ve işlemlerinize ait kayıtların tevsiki zorunlu olup, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırdığınız iş veya hizmetler nedeniyle yüklenilen tutarların işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilmesi, yurt dışındaki ülkeden alınacak belgenin hizmetin alındığı ülkede uygulanan vergi mevzuatı çerçevesinde geçerli bir belge olduğunun kabulü halinde mümkün bulunmaktadır.

            Bilgilerinizi rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.