Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faturaların lazer yazıcılarla düzenlenmesi, sevk irsaliyelerinin kolilerin üzerine yapıştırılıp yapıştırılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
18 Kasım 2011

Başlık

Faturaların lazer yazıcılarla düzenlenmesi, sevk irsaliyelerinin kolilerin üzerine yapıştırılıp yapıştırılamayacağı hk.

Tarih

18/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2063

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2063

18/11/2011

Konu

:

Faturaların lazer yazıcılarla düzenlenmesi, sevk irsaliyelerinin kolilerin üzerine yapıştırılıp yapıştırılamayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formlarınızda, internet üzerinden sipariş usulü satış yaptığınız, müşteri sayısının çok fazla olması nedeniyle irsaliyeli faturaları nokta vuruşlu yazıcılardan çıkartmanın çok zahmetli olduğu, bunların kolilerde bulunan ceplerde görünmediği ve bu nedenle tarafınıza özel usulsüzlük cezası kesildiği belirtilmekte, irsaliyeli faturaların lazer yazıcıdan çıkarılıp çıkarılamayacağı ve kolilerin üzerine yapıştırılıp yapıştırılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşleri talep edilmektedir.

             211 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257'nci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak; fatura ve sevk irsaliyesinin ayrı belgeler olarak değil, isteyen mükellefler açısından "irsaliyeli fatura" adı altında tek belge olarak düzenlenmesi ve kullanılması esası getirilmiştir.

            Mezkûr Tebliğ'de,

            "...Sattıkları mallar dolayısıyla Vergi Usul Kanunu'nun 231'inci maddesinin beş numaralı bendinin mükelleflere tanıdığı, malın tesliminden itibaren faturanın on gün (02/01/2004 tarihinden itibaren yedi gün) içinde düzenlenmesi imkanından vazgeçerek, bu yükümlülüğü derhal yerine getirmek isteyen mükellefler, fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı düzenlemeksizin, diledikleri takdirde, aşağıda sıralanan esaslara uygun olarak  'irsaliyeli fatura'  düzenleyebileceklerdir.

            a) Bu usulü seçen mükellefler, o takvim yılı sona ermeden fatura veya sevk irsaliyesini ayrı ayrı düzenleyemezler.

           b) 'İrsaliyeli Fatura'  uygulamasını seçen mükelleflerden mal satın alan mükelleflerin, bu malları taşımaları veya taşıttırmaları esnasında 'irsaliyeli fatura' bulunması halinde, bunların 'sevk irsaliyesi'  düzenleme yükümlülükleri yoktur.

          c) Örneği ekte yer alan 'irsaliyeli fatura', mükellefler tarafından anlaşmalı matbaalarda fatura ölçülerinde bastırılacaktır. 'İrsaliyeli Fatura' larını anlaşmalı matbaalarda bastırılması ve kullanılmasında 'Vergi Usul Kanunu Uyarınca  Vergi  Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik' ve  '164 Sıra Numaralı Vergi  Usul Kanunu Genel Tebliği' hükümlerine uyulacaktır. Bununla birlikte, 'irsaliyeli fatura' nın altında, 'Bu belgenin sevk edilen malla birlikte bulunması halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmaz.'  ifadesine yer verilecektir.

        d) Malı satan mükellefler "İrsaliyeli Fatura"yı en az üç örnek olarak düzenleyeceklerdir. En az üç nüsha düzenlenmeyen 'irsaliyeli fatura'lar hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

            'İrsaliyeli Fatura'nın iki nüshası mutlaka malı taşıyan araçta bulundurulacak, yoklama ve denetimlerde 'irsaliyeli fatura'nın iki nüshası da ibraz edilecektir. Denetim elemanları, kendilerine ibraz edilen 'irsaliyeli fatura'nın bir nüshasına adını, soyadını ve ünvanını yazdıktan sonra tarih belirterek mühürleyip imzalayacak ve ilgiliye iade edecekler, diğer nüshasını da Maliye Bakanlığı Gelir  İdaresi Başkanlığı Vergi İstihbarat Şubesine gönderilmek üzere Vergi Dairesi Başkanlığına / Deftarlıklara tevdi edeceklerdir.

            e) 'İrsaliyeli fatura'da; faturayı düzenleyenin adı, ticari unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi  dairesi ve hesap numarası, malın nev'i, miktarı, fıyatı ve tutarı ile nereye ve kime gönderildiği; müşterinin adı, ticari unvanı, adresi, varsa vergi  dairesi ve  hesap numarası, faturanın seri ve müteselsil sıra numarası, düzenleme tarihi ve saati ile anlaşmalı matbaa ile ilgili bilgilere yer verilecektir. Bu bilgilerin eksik olması halinde 'irsaliyeli fatura' hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

            f) İşlerinin gereği 'irsaliyeli fatura' uygulamasından yararlanmak isteyen mükellefler, 'irsaliyeli fatura' uygulamasına geçecekleri hesap döneminden önce anlaşmalı matbaalara 'irsaliyeli fatura'yı bastırmaları gerekmektedir. 'İrsaliyeli fatura' uygulamasından hesap dönemi itibarıyla yararlanılacak; bu uygulamadan ancak hesap dönemi sonunda vazgeçilebilecektir. Bu uygulamayı seçen mükellefler, alıcıya teslim etmek üzere yaptıkları mal satışlarını, sadece 'irsaliyeli fatura' ile belgelendirebileceklerdir. Bu mükelleflerin ayrı ayrı fatura veya irsaliye düzenleme yetkileri yoktur. Ayrı ayrı fatura veya sevk irsaliyesi düzenlenmesi halinde bu belgeler hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

            ..."  açıklamalarına yer verilmiştir.

           Diğer taraftan, 232 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde ise mükelleflerin, faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura kullanmalarının yanı sıra bundan böyle fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı da kullanabilecekleri, satılan  malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı  tarafından taşındığı veya taşıtıldığı hallerde, satıcı tarafından irsaliyeli fatura düzenlenebileceği gibi ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesi de düzenlenebileceği, irsaliyeli fatura düzenlenmesi halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacağı  belirtilmiştir.

             Bu itibarla,  irsaliyeli faturaların diğer örneklerinin her birine kaçıncı örnek olduğu yazılması, asıl ve nüshalarının seri ve sıra numaralarının aynı olmasına azami dikkat gösterilmesi ve bir nüshasının tarafınızda kalması, iki nüshasının malı taşıyan araçta bulundurulması suretiyle üçten fazla nüsha halinde düzenlenmesi ve bu şartlar gerçekleştiği takdirde dördüncü nüshanın kutu üzerine yapıştırılabilmesi mümkün bulunmaktadır.

             Ayrıca, lazer yazıcı ile aynı anda veya arka arkaya alınacak dökümlerde her irsaliyeli faturanın aslı ile örneğinin aynı bilgileri içermesi, düzenlenen belge aslı ile örnek sayısının belge üzerinde belirtilmesi, irsaliyeli faturanın seri ve sıra numarası takip etmesi ve bu özellikleri taşıyacak belgenin anlaşmalı matbaalarda bastırılması şartlarıyla lazer yazıcılar kullanılarak irsaliyeli fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır. Ayrıca, istenirse irsaliyeli faturanın aslı ve örnekleri farklı renkler içerecek şekilde olabilecektir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.