Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İnternet ortamından kredi kartı ile yapılan vize ödemelerinin gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı PDF Yazdır e-Posta
18 Kasım 2011

Başlık

İnternet ortamından kredi kartı ile yapılan vize ödemelerinin gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hk.

Tarih

18/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2045

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2045

18/11/2011

Konu

:

İnternet ortamından kredi kartı ile yapılan vize ödemelerinin gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formlarınızda; Şirketinizin ... şirketiyle imzalamış olduğu sözleşme çerçevesinde, anılan Şirketin ... 'da çalıştıracağı işçilere ait vize işlemlerinin yapılması ve işçilerin sevki hizmetinin Şirketiniz tarafından verileceği belirtilerek, söz konusu işlemler esnasında Şirketiniz tarafından internet ortamında ve kredi kartı ile yapılacak bazı ödemelere ilişkin olarak, internet ortamından alınacak ödeme makbuzlarına istinaden bu ödemelerin kayıtlarınızda gider olarak gösterilip gösterilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

           5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 6'ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 8'inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 40'ıncı  maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 40'ıncı maddesinde safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, 1'inci bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safı kazancın tespitinde indirilebileceği belirtilmiştir.

            Aynı Kanun'un 41'inci maddesinin 6'ncı bendinde ise teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatların gider olarak indirilemeyeceği belirtilmiştir.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat" başlıklı 3'üncü maddesinin  (B) bendinde; "Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır."

            "İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227'nci maddesinde; "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir."

            "Faturanın Tarifi" başlıklı 229'uncu maddesinde; "Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."

            "Faturanın Nizamı" başlıklı 231/5'inci maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükümleri yer almaktadır. 

            Bu hükümlere göre, ... 'da çalıştırılacak işçilerin vize işlemlerinin yapılması ve yurt dışına gönderilmesi hizmeti karşılığı olarak hizmetin verildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde Şirketiniz tarafından ... firmasına fatura düzenlenmesi ve tarafınıza yapılan ödemelerin gelir kaydedilmesi gerekmektedir.

            Öte yandan, vize masraflarının, Şirketinize ait kredi kartı kullanılarak ... Konsolosluğu internet sitesi üzerinden ödenmesini müteakip bu işlemi tevsik etmek üzere internetten alınan belgede; ödemenin hangi işçi adına yapıldığının, ödeme nevinin belirtilmesi, Şirketinize ait banka hesap numarasına yer verilerek banka hesaplarınızla ilişkilendirilmesi ve bedellerin  yasal defterlerinize kaydedilmiş olması halinde, alınan bu belgelere istinaden gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

            Ancak, Şirketinizin sözleşmenin dördüncü maddesinde belirtilen ödemeleri kanuni süresinden sonra yapması ya da vize müracaatı sırasında hatalı veya eksik işlemlerinden dolayı aynı kişi için birden fazla harç ödemesinde bulunması durumunda, yapılacak bu tür ödemelerin gider olarak indirilemeyeceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.