Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli aylığında vergi yok! PDF Yazdır e-Posta
04 Haziran 2015

Image

Ali Bey, annem babamdan dolayı dul aylığı alıyor. Fakat rahatsızlığından dolayı yürüyemiyor, bakımını yapamıyor. Bedensel sorunları olan annem engelli raporu alsa maaşından vergi indirimi olur mu?(Zeki Y)
 

Zeki Bey, anneniz engellilik durumunu bir sağlık raporu ile belgelese bile emekli aylığından herhangi bir indirim yapılmaz. Zira emekli aylıklarından zaten kesilen bir vergi yok.


Tabii muhtemelen aylığı düşük bulduğunuzdan dolayı aylıktan vergi kesildiği zannıyla böyle bir çare düşünüyor olmalısınız. 
 

Ancak aylıkların düşük olmasının nedeni vergi kesiliyor olması değil, çıkarılan yasaların özellikle de 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Yasa’nın giderek bireye daha az aylık verme esasına göre kurgulanmış olmasıdır.

DİLEKÇE İLE BAŞVURUN BORÇTAN KURTULUN

Ali Bey, 2012 yılından beri esnafım ve yaklaşık 9 bin liralık Bağ-Kur borcum var. Şimdi ise SSK’lı çalışıyorum. Bu borç silinir mi?(M.A)
 

Sayın okurum, şayet matrah beyanında bulunarak asgariden daha fazla bir beyandan prim ödeyeceğinizi belirtmemişseniz mevcut borcunuz 12 aylık süreden daha fazla bir süreyi işaret ediyor demektir. Bu durumda dilekçe ile başvurursanız hemen, başvurmazsanız en geç 31.07.2015 tarihinde bu borcun 01.05.2015 tarihi öncesindekilerden kurtulmuş olursunuz. SSK’lı çalıştığınız süreye ilişkin Bağ-Kur borcu ise doğmaz. 01.05.2015 tarihinden sonra SSK’lı olarak çalışmadığınız günler için ise yeniden Bağ-Kur prim borcu doğmaya başlar.

 

EŞLER BİRBİRİNİN AYLIĞINI ALIR

Ali Bey, öğretmen annem 1999 yılında, mühendis babam da 2001 yılında Emekli Sandığı'ndan emekli oldular. Babamı 2007 yılında kaybettikten sonra annem kendi emekli maaşı ile babamınkinin bir miktarını almaya devam etti. Geçen sene annemin babasını kaybettik. Şimdi annem hem kendisinden, hem kocasından hem de babasından dolayı aylık alabilir mi? Alırsa nereye başvurmamız gerekir? (Mehmet L)
 

Mehmet Bey, dedenizin emekli olduğu sigortalılığın SSK sigortalılığı mı Bağ-Kur sigortalılığı mı, Emekli Sandığı iştirakçiliğimi mi yoksa özel banka sandığı sigortalılığı mı olduğunu belirtmemişsiniz. Anneniz Emekli Sandığı emekli aylığı ile birlikte yine Emekli Sandığı emeklisi olan babanızdan dolayı dul aylığını birlikte alabilir. Fakat kendi emekli aylığı olduğu için ne SSK'dan, ne Bağ-Kur' dan ve ne de özel banka sandıklarından dolayı yetim aylığı alamaz. Emekli Sandığı emeklisi olduğu için yine dedeniz Emekli Sandığı emeklisi olsaydı bile yetim aylığı alamaz. Ali Tezel

 

http://www.millet.com.tr/emekli-ayliginda-vergi-yok-yazisi-1268416

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.