Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Zaman aşımına uğrayan ölüm aylıkları alınır mı? PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2015

Image

Eşim, 1988 yılının Ocak ayında SSK’lı çalışırken vefat etti. 330 gün SSK hizmeti, beş yıl iki ay da kamuda hizmeti vardı. Eşimin vefatının ardından bana ölüm aylığı bağlanamayacağı söylendi ve ölüm toptan ödemesi yapıldı. 2008’de çıkan 5510 sayılı Kanun’a göre bana da ölüm aylığı bağlanabileceğini tesadüfen öğrendim ve 25.05.2015’de müracaatta bulundum. Ölüm toptan ödemesi için bana söylenen ihya tutarını bankaya ödedim. Buraya kadar problem yok, aylık bağlanacak. Ancak 5510 sayılı Kanun’u incelediğimde yasanın çıktığı 2008’den ölüm aylığına müracaat ettiğim 25.05.2015’e kadar geçen sürenin zaman aşımı nedeniyle sadece beş yıllık sürenin ödenebileceği kanaatine vardım. Fakat SGK’ dan beş yıllık aylıkların ödenemeyeceğini öğrendim. Ben bu beş yıllık aylıkları alabilir miyim? (Meral D.)


SON SİGORTALILIK ÖNEMLİ

Sayın okurum, beş ila 10 yıl arasında fiili hizmet süresi var iken ölen iştirakçilerden dolayı 5434 sayılı Kanun’un ek 13’üncü maddesi hükmü uyarınca kalan eş ve çocuklarından, ölüm tarihinde başkasının yardımı olmaksızın hayatlarını devam ettiremeyecek derecede malûl ve muhtaç bulunan dul eşleri ile çocuklarına, yazı ile Sandığa müracaatlarını takip eden ay başından itibaren 15 yıl hizmet süresi üzerinden dul ve yetim aylığı bağlanıyordu. Bunlardan ebeveynin ölüm tarihinde 18 yaşını, ortaöğrenimde 20 yaşını ve  yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını  doldurmamış çocuklarda malullük şartı aranmıyordu.  
 

Beş ila 10 yıl arası hizmeti var iken vefat eden memurlardan dolayı aylık bağlanma olayı 5510 sayılı Kanun’la genişletilmiş ve muhtaçlık ve malullük şartı aranmaksızın dul-yetim aylığı bağlanmaya başlamıştı. Eğer eşiniz son defa Emekli Sandığı iştirakçisi iken vefat etmiş olsaydı, malûl olmadığınızdan eşinizden dolayı dul aylığı bağlanmaması, toptan ödeme almanız normal olurdu. Yine eşinizin son sigortalılığı Emekli Sandığı kapsamında olsaydı, bahse konu dul aylığı hakkına şayet evli değil iseniz 01.10.2008’den itibaren hak kazanmış olurdunuz.


Oysa siz eşinizin ölmeden önceki son sigortalılığının SSK sigortalılığı olduğunu belirtiyorsunuz. Bu durumda bağlanacak aylık SSK aylığı olur ve yıllar öncesinden aylığa müstahak olmanız gerekirdi. Tabii siz yazılı talepte bulunmak yerine memurlarla konuşarak bir noktaya varmayı hedeflemiş olmalısınız ki aylık bağlanmamış.
 

TALEP YAZILI OLMALI

Bununla birlikte bizim ülkemizde hizmetler birey odaklı olmadığından ancak yazılı talep ederseniz haklarınızı alabilirsiniz. Şifahen yani dille isterseniz ve bir de konuya hakim olmayan bir memura düşüp de “olmaz” cevabını aldıktan sonra sırtınızı dönüp giderseniz hak kaybına uğramanız kaçınılmazdır.
 

5510 sayılı Kanun’a göre zamanaşımı süresi beş yıl olup talep edilen tarihten geriye doğru beş yıllık aylık alacaklarının alınması mümkündür. Fakat daha önce toptan ödeme almış olduğunuz için Emekli Sandığı süresi tasfiye olmuş durumda olduğundan ölüm aylığı hakkınız siz ihya tutarını ödediğiniz tarihe kadar yok hükmündeydi. İşte bu ihya tutarını yeni ödediğinizden son 330 günlük SSK süresiyle SSK ölüm aylığına da yeni kavuşmuş oluyorsunuz. Ali Tezel

 

http://www.millet.com.tr/zaman-asimina-ugrayan-olum-ayliklari-alinir-mi-yazisi-1268341

 


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.