Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Bakanlığı Bütçe Gelirler Hesabı Defteri fotokopisinin Damga Vergisi mahsup Alındı belgesi yerine kullanılıp kullanılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2012

Başlık

Maliye Bakanlığı Bütçe Gelirler Hesabı Defteri fotokopisinin Damga Vergisi mahsup Alındı belgesi yerine kullanılıp kullanılmayacağı hk.

Tarih

16/08/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2011/18-474

Kapsam

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2011/18-474

16/08/2012

Konu

:

MAHSUP ALINDI BELGESİ

 

         

 

            İlgi özelge talep formunuz ile, şirketinizin sorumluluk sınırları dahilinde damga vergisi kesintili elektrik faturası ödemesi yapan müşterilerinizin Damga vergisi mahsup alındısı belgesi veremediklerini ve T.C. Maliye Bakanlığı Bütçe Gelirler Hesabı Defteri fotokopisinin Damga Vergisi mahsup Alındı belgesi yerine kullanılıp kullanılmayacağı hakkında bilgi istenilmektedir.

            30.12.2006 tarihli ve 26392 (3. mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin "Kullanılacak alındılar" başlıklı 7 nci maddesinde muhasebe birimlerince yapılacak tahsilat ve veznelere teslim edilen değerler karşılığında maddede belirtilen alındıların kullanılacağı ifade edildikten sonra aynı fıkranın (c) bendinde "Mahsup alındısı; vergi dairelerinde mükellefler adına emanete alınmış tutarlardan vergi veya diğer borçlarına mahsubu gerekenler ve mahsuben yapılan diğer tahsilat için düzenlenir. Vergi daireleri dışındaki muhasebe birimlerince bütçe emanetleri hesabına alınan paralar ile yüklenici istihkaklarından yapılan vergi, fon, icra, teminat ve diğer kesintiler karşılığında, hak sahibinin istemesi hâlinde, mahsup alındısı yerine geçmek üzere muhasebeleştirme belgesinin onaylı bir nüshası verilir." düzenlemesine yer verilmiştir.

            Bu itibarla, vergi daireleri dışındaki muhasebe birimlerince yapılan kesintiler karşılığında, mahsup alındısı yerine geçmek üzere muhasebeleştirme belgesinin onaylı bir nüshasının ilgili muhasebe biriminden alınarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.