Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ürünün ara işlem yapılmak üzere diğer mükelleflere gönderilmesi halinde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
22 Ağustos 2012

Başlık

Ürünün ara işlem yapılmak üzere diğer mükelleflere gönderilmesi halinde belge düzeni hk.

Tarih

22/08/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-105[230-2012/VUK-1- . . .]--2664

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-105[230-2012/VUK-1- . . .]--2664

22/08/2012

Konu

:

Ürünün ara işlem yapılmak üzere diğer mükelleflere gönderilmesi halinde belge düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Kurumunuzun, ürün satışında irsaliyeli fatura kullandığı, söz konusu ürünlerin müşteriye satılmadan önce bazen ara işlem (kalibrasyon) yapılması amacıyla Kurumunuz dışındaki bir kalibrasyon merkezine kargo ile gönderildiği belirtilerek bu işlem için ayrıca sevk irsaliyesi bastırılarak kullanılıp kullanılamayacağı ile sevk irsaliyesi üzerine "Kalibrasyon amacıyla gönderilmiştir" ibaresinin düşülmesinin mümkün olup olmadığı konularında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde ifade edilmektedir.

            Anılan Kanunun 230 uncu maddesinin 5 numaralı bendinde; "Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

            Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir...)" hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin C-1/e bölümünde; "Mükelleflerin, yarı mamul veya mamul mallarını, bazı işlemler yapılmak üzere, diğer mükelleflere göndermeleri ve bu mükelleflerden malları geri getirmeleri durumunda götürülen ve geri getirilen mallar için gidiş ve geliş taşımaları sırasında ayrı ayrı sevk irsaliyesi düzenlemeleri zorunludur.

            Malların götürülmesinde düzenlenecek sevk irsaliyelerinin müşteriler bölümüne işlemi yapacak kimsenin adı ve soyadı, varsa ticaret unvanı, vergi dairesi ve hesap numarası ile, yapılacak işin türü (Mesela : "Boyatılmak, tamir ettirilmek, parça değiştirmek üzere" şeklinde bir ibare) yazılacak, işlem gördükten sonra malın tekrar taşınmasında düzenlenecek sevk irsaliyelerinin müşteriler bölümüne ise, işlem türü ile işlemi yapana ilişkin bilgiler yazılacaktır..." açıklamasına yer verilmiştir.

            Öte yandan, 211 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde fatura ve sevk irsaliyesinin ayrı belgeler olarak değil, isteyen mükellefler açısından "irsaliyeli fatura" adı altında tek belge olarak düzenlenmesi ve kullanılması imkanı getirilmiş, 232 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan düzenleme ile de mükelleflerin, faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura kullanmalarının yanı sıra, fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı da kullanabilecekleri belirtilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre;

            - İrsaliyeli fatura yanında sevk irsaliyesi ve faturayı ayrı ayrı bastırarak kullanmanız mümkün bulunmaktadır.

            - Sevk irsaliyesi, ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belge olduğundan işyeriniz ve kalibrasyon merkezi arasında (ürün müşteriye satılmadan önce ara işlem yapılması için) yapılacak mal sevkiyatlarında kurumunuz tarafından üzerine "Kalibrasyon amacıyla gönderilmiştir" şeklinde bir ibarenin düşüldüğü sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.