Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest Meslek erbabının web sitesi üzerinden elde ettiği kazancın ne şekilde belgelendirileceği PDF Yazdır e-Posta
27 Aralık 2012

 

Başlık

Serbest Meslek erbabının web sitesi üzerinden elde ettiği kazancın ne şekilde belgelendirileceği hk.

Tarih

27/12/2012

Sayı

27575268-105-[227-......-8923]-1365

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

27575268-105-[227-......-8923]-1365

27/12/2012

Konu

:

Serbest Meslek erbabının web sitesi üzerinden elde ettiği kazancın ne şekilde belgelendirileceği

 

         

 

                İlgi özelge talep formunuzda; ... vergi numaralı mükellefi olarak serbest ... hekimliği faaliyetinde bulunduğunuz ve bu faaliyetinize ek olarak internet ortamında bir web sitesi hazırlayıp, site üzerinden ... hekimliği ile ilgili mesleki bilgi, fotoğraf ve videoları sanal ortamda satarak ek ticari kazanç elde etmek istediğiniz, elde edilen kazançların serbest meslek makbuzu ile belgelendirilerek aylık beyanlarınıza eklemek istediğiniz, web sitesinin hazırlanması ve yayınlanması için yapılan harcamalar ve domain, hosting, alan kiralama, aylık data transferleri vb. gibi web sitesi harcamalarının gider olarak kaydedilip kaydedilemeyeceği hususlarında Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulmuştur.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37'nci maddesinde her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiştir.

            Ticari faaliyet, bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin "ticari faaliyet" olma niteliğine etki etmemektedir.

            Bir faaliyetin "ticari faaliyet" sayılabilmesi için kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte, faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

            Diğer taraftan, aynı kanunun 40'ıncı maddesinde safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecek giderler, 41'inci maddesinde ise gider olarak kabul edilmeyen ödemeler bentler halinde sayılmış olup, 40'ıncı maddesinin 1 numaralı bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanmıştır.

            Bu hükme göre, kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin matrahtan indirilebilmesi için giderlerle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması, giderin keyfi olmaması, yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayri maddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması gerekir.

            Diğer taraftan; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 172'nci maddesinde; serbest meslek erbabına defter tutma mecburiyeti getirilmiş, 210'uncu maddesinde de serbest meslek erbabının serbest meslek kazanç defteri tutacağı hüküm altına alınmış, 236'ıncı maddesinde ise "Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteride bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir." hükmü bulunmaktadır.

            Öte yandan; anılan Kanununun 227'nci maddesi gereğince, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburi olduğundan, ticaret erbabınca 229'uncu maddesine göre satılan emtia veya yapılan iş karşılığında, müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere müşteriye ticari bir vesika olarak fatura düzenlenmesi, 177'nci maddede 6 bent halinde sayılan şartlardan birini taşıması halinde bilanço esasına göre, aksi takdirde işletme hesabı esasına göre defter tutulması gerekmektedir.

             Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, ... hekimliği faaliyetinize ek olarak internet ortamında bir web sitesi hazırlayıp, site üzerinden ... hekimliği ile ilgili mesleki bilgi, fotoğraf ve videoları sanal ortamda satarak elde edilecek kazancın ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerektiğinden, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177'nci maddede 6 bent halinde sayılan şartlardan birini taşımanız halinde bilanço esasına göre, aksi takdirde işletme hesabı esasına göre defter tutulması ve fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

            Ayrıca, ... hekimliği faaliyetinden elde edilen gelirin serbest meslek faaliyeti olarak vergilendirilmesi nedeniyle bu faaliyetinize ilişkin serbest meslek kazanç defteri tutulması ve elde edilen gelirin serbest meslek makbuzu ile belgelendirilmesi gerektiği tabiidir.

             Bilgi edinilmesi rica ederim.  

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.