Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit usulde kayıtlı bir mükelleften alınan minibüsün tevsiki ve amortismanı PDF Yazdır e-Posta
28 Ağustos 2013

Başlık

Basit usulde kayıtlı bir mükelleften alınan minibüsün tevsiki ve amortismanı hk.

Tarih

28/08/2013

Sayı

77058783-105[2013/05]-221

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

77058783-105[2013/05]-221

28/08/2013

Konu

:

...

 

         

 

          İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... T.C. kimlik numarasında okul ve işyeri servis işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz, 31.12.2012 tarihinde basit usulde kayıtlı bir mükelleften ikinci bir minibüs alarak envanterinize kaydettiğiniz, gider pusulası düzenleyip düzenlemeyeceğiniz ve amortisman ayırıp ayırmayacağınız hususlarında görüşümüzü talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229 uncu maddesinde, fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır. Mezkûr Kanunun 231 inci maddesinin birinci fıkrasının beş numaralı bendinde, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232 nci maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla, kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun "İspat Edici Kâğıtlar" başlıklı 227 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 230 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Satışında Belge Düzeni" başlıklı bölümünde, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin taşıt ve diğer sabit kıymetlerini satmaları dolayısıyla fatura düzenleme yükümlülüklerinin bulunmadığı belirtildikten sonra, bu mükelleflerce yapılacak taşıt satışının noter satış sözleşmesiyle tevsik edilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

            Öte yandan, Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinde "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder." hükmü, 315 inci maddesinde ise "Mükellefler amortismana tâbi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlân edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır." hükmü yer almaktadır.

            Bu itibarla, satın alma yoluyla iktisap ettiğiniz minibüsün, satıcının basit usule tabi vergi mükellefi olması nedeniyle fatura düzenleme zorunluluğu bulunmaması nedeniyle, noter satış sözleşmesiyle tevsiki gerekmekte olup, bu şekilde tevsik edilen ve aktife alınan minibüsün amortisman yoluyla itfa edilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.