Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketin ürettiği elektiriğin kendi bünyesinde kullanılması halinde fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2014

Başlık

Şirketin ürettiği elektiriğin kendi bünyesinde kullanılması halinde fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.

Tarih

14/07/2014

Sayı

95133703-105[229/2013-2]-102

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

95133703-105[229/2013-2]-102

14/07/2014

Konu

:

şirketin ürettiği elektiriğin kendi bünyesinde kullanılması halinde fatura düzenleyip düzenlenmeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile; ... işletmeciliği yanı sıra elektrik üretim faaliyetinde de bulunan şirketinizin ürettiği elektriğin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu mevzuatı çerçevesinde işlem gördüğü, şirketinizce üretilen elektriğin gene şirketiniz ... faaliyeti için kullandığınız, şirketinizce satışa konu edilen elektriğe ilişkin düzenlenen fatura tutarı üzerinden ayrıca TRT payı ve diğer yükümlülüklerin yerine getirildiği, TRT payına ilişkin tutarların TRT kurumu tarafından denetime tabi tutulduğu, şirketinizin ürettiği elektrik miktarından kendi bünyenizde kullanılan miktar için kendi kendinize fatura düzenlemediğinizden mizanlarınız ve elektrik satış tutarının TRT Kurumunun formatıyla uyuşmadığından bahisle konuya ilişkin belge düzeni hakkında bilgi istenilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, "satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika" olarak tanımlanmış 231/5 inci maddesinde faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmış, 232 nci maddesinde ise fatura kullanmak mecburiyetinde olanlar sayılmıştır.

            Buna göre, şirketinizce üretilecek elektrik enerjisinin yine şirketinize ait ... işinde kullanılması durumunda müşteriye satılan bir mal veya yapılan bir iş söz konusu olmadığından enerji için kendi adınıza fatura düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.