Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yemek çeklerinin gönderilmesi esnasında sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2014

Başlık

Yemek çeklerinin gönderilmesi esnasında sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.

Tarih

14/07/2014

Sayı

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--1867

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--1867

14/07/2014

Konu

:

E-Fatura Uygulamasında Diğer Belgeler

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; şirketinizin yemek kuponu satış organizasyonu işi ile iştigal ettiği ve satışını yaptığınız yemek çeklerini işverenlere (müşterilerinize) irsaliyeli fatura ekinde gönderdiğinizden bahisle, elektronik fatura uygulamasına geçtiğinizde ayrıca sevk irsaliyesi düzenleyip düzenleyemeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin (5) numaralı bendinde, malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesinin ve bu irsaliyenin taşıtta bulundurulmasının zorunlu olduğu, malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanmasının gerekli olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, mal sevkiyatı yapan veya yaptıran alıcı veya satıcıların düzenlemesi gereken sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir. Dolayısıyla, söz konusu yemek çeklerinin nakli esnasında satılan veya satışa sunulan bir mal hareketinden söz edilemeyeceğinden sevk irsaliyesi düzenlemenize gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.