Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ortak olunan şirkete ayni sermaye olarak konulan ticari plakanın devrinin hangi bedel üzerinden yapılacağı PDF Yazdır e-Posta
16 Temmuz 2014

 

Başlık

Ortak olunan şirkete ayni sermaye olarak konulan ticari plakanın devrinin hangi bedel üzerinden yapılacağı hk.

Tarih

16/07/2014

Sayı

48349025-VUK-2-1266-92

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

48349025-VUK-2-1266-92

16/07/2014

Konu

:

Ortağı olduğu şirkete ayni sermaye olarak ticari plaka devrinin hangi bedel üzerinden yapılacağı hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, öteden beri yapmakta olduğunuz ... faaliyetinizi terk edeceğinizi belirterek, çok önceden almış olduğunuz ve kayıtlarda düşük bedelli görülen ticari plakanızı, ortağı olduğunuz firmaya ayni sermaye olarak hangi bedel üzerinden devredileceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 269'uncu maddesinde, "İktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir.

            Bu kanuna göre, aşağıdaki yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir:

            1. ...

            2. ...

            3. Gemiler ve diğer taşıtlar;

            4. Gayrimaddi haklar." hükmü yer almaktadır.

            Mezkur Kanun'un 267'nci maddesinde ise, gerçek bedeli belli olmayan veya bilinmeyen veyahut doğru olarak tespit edilemeyen bir malın, değerleme gününde satılması halinde emsaline nazaran haiz olacağı değerin emsal bedeli olduğu hüküm altına alındıktan sonra emsal bedelin sıra ile hangi esaslara göre tayin olunacağı hükme bağlanmıştır. Anılan madde hükmüne göre emsal bedeli sırasıyla, ortalama fiyat esası, maliyet bedeli esası ve takdir esası olmak üzere bu üç esastan birisiyle belirlenecektir. Emsal bedeli tayini için belirlenen esaslardan üçüncü sırada yer alan takdir esasına göre; ilk iki sırada yer alan esaslara göre belli edilemeyen emsal bedelleri ilgililerin müracaatı üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belli edilir. Takdirler, maliyet bedeli ve piyasa kıymetleri araştırılmak ve kullanılmış eşya için ayrıca yıpranma dereceleri nazara alınmak suretiyle yapılmaktadır.

            Buna göre, işletme hesabı esasında vergilendirildiğiniz ...  faaliyetinizi terk etmeniz durumunda defterinize kayıtlı bulunan ticari plakanızın emsal bedelle değerlenerek kayıtlardan çıkarılması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.