Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthalat bedeli ödemesinin tevsik zorunluluğu kapsamında olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
13 Ekim 2014

Başlık

İthalat bedeli ödemesinin tevsik zorunluluğu kapsamında olup olmadığı hk.

Tarih

13/10/2014

Sayı

97153401-005-3

Kapsam

T.C.

IĞDIR VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

97153401-005-3

13/10/2014

Konu

:

Vergi Usul Kanunu

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... ithalatı yaptığınız ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle bankalar arası hesap açtıramadığınızı ve para transferi yapamadığınızdan bahisle, ithalat bedelini elden götürmek suretiyle ilgili ülkede ödemek zorunda kaldığınız belirtilerek, şirketinizin vergisel açıdan sıkıntıya düşmemesi bakımından ithalat bedelinin satıcı firmaya nasıl ödeneceği hususunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227 nci maddesinin birinci fıkrasında bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci bendi ile mükelleflere muameleleriyle ilgili tahsilât ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirmeye ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme hususlarında Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir. Bu yetkiye dayanılarak tahsilât ve ödemelerin banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin açıklamalara 320, 323, 324, 332, 337 ve 400 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer verilmiştir.

            Bahsi geçen Tebliğlerde yer alan açıklamalar doğrultusunda, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerinin banka, benzeri finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsiki zorunlu bulunmaktadır. Aynı Tebliğlerde tevsik zorunluluğu olmayan ödeme ve tahsilatlar konusunda düzenlemelere de ayrıca yer verilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde,  şirketinizce yapılacak ithalata ilişkin bedelin Türkiye'de ödenmek istenilmesi durumunda banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir.

            Ayrıca, özelge talep formunuzda bahsedilen ithalat bedelinin nasıl ödenebileceği hususu Bakanlığımız görev alanına dahil olmadığından cevaplandırılamamaktadır. Ancak konu hakkında kambiyo ve ithalat rejimi düzenlemeleri çerçevesinde ilgili bakanlıklardan görüş alınabileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.