Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt dışına verilen bilgisayar yazılım hizmetinden elde edilen kazancın GVK 89 md. göre indirim konusu yapılıp yapılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2014

 

Başlık

Yurt dışına verilen bilgisayar yazılım hizmetinden elde edilen kazancın GVK 89 md. göre indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

Tarih

17/07/2014

Sayı

16700543-120-29

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

16700543-120-29

17/07/2014

Konu

:

İndirim

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ......... adresinde mukim .......... firmasına bilgisayar yazılım hizmeti verdiğiniz belirtilerek, yurtdışına verdiğiniz söz konusu bilgisayar yazılım hizmetinden elde ettiğiniz kazancın Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrasının 13 üncü bendi kapsamında gelir vergisi matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Diğer indirimler" başlıklı 89 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrasının 13 üncü bendinde; ''Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.'' hükmü yer almaktadır.

             Buna göre, yurtdışına vermiş olduğunuz söz konusu yazılım hizmetiyle ilgili olarak indirim hükmünden yararlanılabilmesi için;

            - Esas faaliyet konularınız arasında yazılım hizmetlerinin sunulmasının bulunması,

            - Hizmetin, Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara sunulması,

            - Faturanın yurt dışı mukimi kişi ve/veya kurum adına düzenlenmesi,

            - Türkiyeden vereceğiniz yazılım hizmetinden yurt dışında yararlanılmış olması

            gerekmektedir.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, yukarıda sayılan şartların sağlanması halinde yurtdışında bulunanlara verdiğiniz bilgisayar yazılım hizmetinden elde ettiğiniz kazancın % 50' sinin gelir vergisi matrahınızın tespitinde indirim olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.