Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GSS için ceza uygulanacak mı? PDF Yazdır e-Posta
15 Mayıs 2015

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan 06.05.2015 tarih ve 2015/14 sayılı genelgede oturma izni almış yabancılar, yabancı uyruklu öğrenciler ve stajyer avukatlarla ilgili genel sağlık sigortası giriş bildirgesinin verilmesinde idari para cezasının uygulanıp uygulanmayacağı hususu ele alınmıştır. 

Mütekabiliyet esasına göre oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından kendi ülkelerinde sigortalı olmayanlar Türkiye’deki yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren zorunlu olarak 1 ay içinde verecekleri genel sağlık sigortası giriş bildirgesiyle sigortalı olmaktaydılar. Ancak söz konusu oturma izni almış yabancı uyrukluların Türkiye’deki yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarihten sonra talepte bulunmaları hâlinde talep tarihini takip eden günden itibaren genel sağlık sigortalısı sayılacakları düzenlenerek zorunluluk ve 1 aylık süre kaldırılmıştır. 

Zorunlu olarak genel sağlık sigortalısı sayılan üniversitelerde yüksek öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, yüksek öğrenimlerinin başladığı tarihten itibaren bir ay içerisinde ilgili üniversitelerce genel sağlık sigortası giriş bildirgelerini SGK' ya vermeleri gerekmekteyken yabancı uyruklu öğrencilerin ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Merkezlerine talepte bulunmaları hâlinde talep tarihini takip eden günden itibaren genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır. Söz konusu yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılığıyla ilgili zorunlulukları kaldırıldığından genel sağlık sigortalılığına ilişkin idari para cezası düzenlemeleri de yürürlükten kaldırılmıştır. 

01.03.2011 tarihinden itibaren stajyer avukatlar, staja başladıkları tarihten itibaren bir ay içerisinde Türkiye Barolar Birliği tarafından genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmektedirler. Ancak, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayan stajyer avukatların, staja başladıkları tarihten itibaren bir aylık süre dışında SGK’ya bildirimlerinin yapılması halinde Türkiye Barolar Birliği’ne her bir stajyer avukat için bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. 

Doğum yapana devlet yardımı 

Doğum yardımı 15.5.2015’ den itibaren geçerli olacak. Buna göre; 
Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılır. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılır. Doğum yardımı, bakanlıkça belirlenen zorunlu hâllerde babaya ödenebilir. 

Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi’nde yer alan nüfus kayıtları esas alınır. Bu kapsamda yapılan ödemeler, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır. Burada belirtilen tutarları bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken artırmaya yetkilidir. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve haczedilememektedir. Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi hâlinde, bu ödemelerin, bir ay içinde ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye 6183 sayılı Kanun’un 51’inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte iade edilmesi, haksız yararlanana ödeme yapan kurum tarafından bir yazı ile bildirilir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması hâlinde bu alacakların ilgili vergi dairesine bildirilmesi üzerine anılan Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir. 

Doğum yardımının ödenme esasları ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, altı ay içinde İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı görüşleri alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirlenir. Resul Kurt

http://www.dunya.com/gss-icin-ceza-uygulanacak-mi-159905yy.htm


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.