Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediyeye ödenen işgaliye parasından vergi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
17 Kasım 2011

Başlık

Belediyeye ödenen işgaliye parasından vergi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

17/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 94-2030

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 94-2030

17/11/2011

Konu

:

Belediyeye ödenen işgaliye parasından vergi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, faaliyetinizi yürüttüğünüz şube işyerinin ... Belediyesine ait olduğu, söz konusu Belediyeyle aranızda herhangi bir kontrat ya da sözleşme olmadığı; ancak işgaliye parası adı altında ödeme yaptığınız belirtilerek, yapılan bu ödemeler üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            2664 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 52 nci maddesinde "Belediye sınırları içinde bulunan aşağıdaki yerlerden herhangi birinin satış yapmak veya sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi, İşgal Harcına tabidir;

            1. Pazar veya panayır kurulan yerlerin, meydanların, mezat yerlerinin her türlü mal ve hayvan satıcıları tarafından işgali,

            2. Yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının herhangi bir maksat için işgali,

            3. Motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için il trafik komisyonlarının olumlu görüşü alınarak belediyelerce şehir merkezlerinde tesis edilen ve işletilen mahallerin çalışma saatleri içinde taşıtlar tarafından işgali (Bisiklet ve motosikletler hariç).

            Yukarıda sayılan yerlerin izinsiz işgalleri mükellefiyeti kaldırmaz." hükmü yer almaktadır.   

            Aynı Kanunun , "Mükellef" başlıklı 53 üncü maddesinde de; "İşgal Harcını, işgali harca tabi yerleri 52 nci maddede yazılı maksatlarla işgal edenler ödemekle mükelleftir." hükmüne yer verilmiştir.

             193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Vergi Tevkifatı" başlıklı 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." hükmüne yer verilmiş olup, bu fıkranın 5/a numaralı bendine göre, 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

             Diğer taraftan, konu ile ilgili olarak 1 seri no'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "Devlete, özel idarelere belediyelere ve köylere ait taşınmazların kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri" başlıklı 15.3.2.4 bölümünde, anılan kamu kurumlarına yapılan kira ödemeleri üzerinden vergi kesintisi yapılmayacağı açıklanmıştır.

             Bu hüküm ve açıklamalara göre, önce özel şahıstan kiraladığınız ve daha sonra Şişli Belediyesine geçen söz konusu yerin 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 52 nci maddesine göre, geçici olarak işgal edilmediği ve buna bağlı olarak yapılan ödemelerin işgal harcı olarak kabul edilmemesi gerekmekte olup, devamlılık arz edecek şekilde faaliyetinizi sürdürdüğünüz şube iş yeriniz için, ... Belediyesine devamlı olarak ödeyeceğiniz tutarların kira ödemesi olarak değerlendirilip söz konusu kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı da yapılmaması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.