Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aile Sağlığı Merkezi Muhtasar Mükellefiyeti Tesisi PDF Yazdır e-Posta
17 Kasım 2011

Başlık

Aile Sağlığı Merkezi Muhtasar Mükellefiyeti Tesisi hk.

Tarih

17/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120 [94-11/16]-1010

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120 [94-11/16]-1010

17/11/2011

Konu

:

Aile Sağlığı Merkezi Muhtasar Mükellefiyeti Tesisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Aile Sağlığı Merkezi olarak mükellefiyet tesisi için ... Vergi Dairesine başvurduğunuzda, mükellefiyetin aile sağlığı merkezi adına değil, aile sağlığı merkezinin yöneticisi adına açılması gerektiği gerekçesiyle müracaatınızın kabul edilmediğini belirterek, mükellefiyetin kimin adına açılması gerektiği konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde, "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." hükmü yer almıştır.

            Diğer taraftan, 26.08.2010 tarih ve 27684 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 01.09.2010 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 275 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 2 nci bölümünde, " .....Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin son fıkrasının Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye istinaden, aynı maddenin birinci fıkrasında tevkifat yapacaklar arasında sayılmayan aile hekimlerinin, aile hekimliği hizmetlerinin verilmesiyle ilgili olarak temizlik, sekreterlik, şoförlük gibi hizmetler için yanlarında çalıştıracakları hizmet erbabına yapılacak ücret ödemeleri, serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemeler ile işyerine ilişkin kira ödemeleri ve esnaf muaflığından yararlananlardan mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden maddede belirtilen oranlarda tevkifat yapmaları uygun bulunmuştur. Birden çok aile hekiminin görev yaptığı aile sağlığı merkezlerinde ise bu yükümlülük yönetici olarak belirlenen aile hekimi tarafından yerine getirilecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, aile hekimliği merkezinizde aile hekimliği hizmetlerinin verilmesiyle ilgili olarak; hizmet erbabına yapılacak ücret ödemeleri, serbest meslek işleri dolayısıyla yapılacak ödemeler, işyerine ilişkin kira ödemeleri ve esnaf muaflığından yararlananlardan mal ve hizmet alımları karşılığında yapılacak ödemelerden, yönetici  olarak belirlenen aile hekimi tarafından Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde belirtilen oranlarda vergi tevkifatı yapılarak, merkezinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.