Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yazlık evde çalıştırılacak olan Özel Güvenlik Görevlisine yapılacak ödeme PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2011

Başlık

Yazlık evde çalıştırılacak olan Özel Güvenlik Görevlisine yapılacak ödeme hk.

Tarih

15/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-37-114

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-37-114

15/11/2011

Konu

:

Yazlık evde çalıştırılacak olan Özel Güvenlik Görevlisine yapılacak ödeme

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, yurt dışında yaşadığınızı, ... da bulunan  yazlık evinizin güvenliğini sağlamak için 5188 sayılı Kanun kapsamında ... Valiliğinden "Özel Güvenlik İzin Belgesi" aldığınızı, konutunuzun doğrudan tarafınızca işe alınacak 2 kişi tarafından korunacağını ve bu özel güvenlik görevlileri için muhtasar beyanname verip vermeyeceğiniz ile çalışan özel güvenlik görevlilerinin gelir vergisini nasıl ödeyeceğiniz konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Ücretin tarifi başlıklı 61 inci maddesinde; "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez..."  hükmü bulunmaktadır.

Aynı kanunun Müteferrik İstisnaları düzenleyen 6. bölümünün "Ücretlerde" başlıklı 23. maddesinde; (2361 sayılı Kanunun 17. maddesiyle değişen madde) "Aşağıda yazılı ücretler Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.

...........

6. Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir.)"  hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre; ücretleri vergiden istisna edilmesi öngörülen hizmetçiler; özel fertler tarafından  evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde çalıştırılan orta hizmetçisi, süt ninelik, dadılık, bahçıvan, kapıcı, kaloriferci gibi hizmet erbabıdır.

Bu itibarla, güvenlik görevlileri gelir vergisinden istisna edilenler arasında yer almadığından, ticaret mahalli olmayan evinizin güvenliğini sağlamak amacıyla doğrudan şahsınıza bağlı olarak istihdam edeceğiniz 2 adet özel güvenlik görevlisine ödenecek ücretler gelir vergisine tabi tutulacaktır.

Diğer taraftan, ücretleri tevkif suretiyle vergilendirilmeyen güvenlik görevlileri gelirlerini, Gelir Vergisi Kanununun 95 inci maddesi uyarınca yıllık beyanname ile bildirmek zorundadırlar.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.