Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devam eden inşaatın farklı kişilere satılmasından elde edilecek gelirin nasıl vergilendireleceği PDF Yazdır e-Posta
04 Kasım 2011

Başlık

Devam eden inşaatın farklı kişilere satılmasından elde edilecek gelirin nasıl vergilendireleceği hk.

Tarih

04/11/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 37-1986

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 37-1986

04/11/2011

Konu

:

Devam eden inşaatın farklı kişilere satılmasından elde edilecek gelirin nasıl vergilendirileceği.

 

         

 

İlgi (b)'de kayıtlı özelge talep formunda, 2007 yılında veraset yoluyla intikal eden arsanızı 2010 yılında müteahhide kat karşılığı %50 oranında verdiğiniz, 2012 yılında teslim edilmek üzere iki adet iş yeri ile üç adet konut alacağınız ancak inşaat devam ederken de arsa payı tapusu ile kat irtifakı kurarak 2010 yılı içerisinde farklı kişilere satış yaptığınız belirtilerek, söz konusu faaliyetinizin ne şekilde vergilendirileceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükmüne yer verilmiş olup, anılan maddenin ikinci fıkrasının (4) numaralı bendinde ise, gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, ticari faaliyet emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir  organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin ticari faaliyet olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin ticari faaliyet sayılabilmesi için kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte, faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması, şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşması gerekmektedir.

Gayrimenkul alım satımı ticari bir organizasyon içinde yapıldığında alım satımın ticari faaliyetin bir unsuru sayılması, ancak ticari organizasyonun şekli ve maddi unsurları ile açıkça belli olmadığı hallerde ise, faaliyetin devamlılık kasıt ve niyeti ile yapıldığını belirleyen objektif ölçü olarak muamelede çokluk olup olmadığına bakılması gerekmektedir.

Bu itibarla, gayrimenkullerin iktisap tarihinden sonra aynı kişiye farklı tarihlerde veya farklı kişilere aynı tarihte veya birbirini izleyen tarihlerde satılması durumunda yapılan satışlar devamlı olarak gayrimenkul alım-satım işiyle uğraşıldığına karine teşkil edeceğinden, elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine göre ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

İlgi (a)'da kayıtlı özelge talep formunuza cevaben Başkanlığımızca verilen           tarih ve sayılı özelge ile, yalnız bir adet gayrimenkul satışınızın olmasından bahisle elde ettiğiniz gelirin değer artış kazancı olarak vergilendirilmesi gerektiği yönünde görüş verilmişti. Ancak, ilgi (a) ve ilgi (b)'de kayıtlı özelge talep formlarınız birlikte değerlendirildiğinde,  söz konusu gayrimenkul satışlarınız devamlı olarak gayrimenkul alım-satım işiyle uğraşıldığına karine teşkil ettiğinden, söz konusu satış işlemleri dolayısıyla elde ettiğiniz kazancın Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine göre ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.