Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hizmetlisi olan işverenler bürokrasiden kurtuldu PDF Yazdır e-Posta
11 Mayıs 2015

Image

Daha önce bu köşeden ayda 10 gün veya daha çok evinde hizmetli, bebek bakıcısı, yaşlı bakıcısı gibi ev hizmetlisi çalıştıran işverenlerin yani ev sahiplerinin tıpkı 1.000 işçisi olan işveren gibi bürokratik işlemlere boğulduğunu belirtmiştik. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu eleştirimizi dikkate alarak yeni bir Genel Yazı çıkardı. 27 Nisan 2015 tarihli Genel Yazı' ya göre; 
 

Artık ev hizmetlisi çalıştıran ev sahipleri e-bildirge şifresi almayacaklar, her ay aylık prim hizmet belgesi göndermek zorunda kalmayacaklar.
 

İŞ YERİ NUMARASI KALKIYOR
 

Genel Yazı’ya göre; ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla süreyle sigortalı çalıştıran işverenlerin kayıtları 1/4/2015 tarihinden itibaren T.C. kimlik numarası ile takip edilecek, işveren için iş yeri numarası oluşturulmayacaktır. İş yeri tescili "Entegre Tescil (4/a)" programının içinde yer alan "Ev Hizmetlerinde Çalışanlar - 10 Günden Fazla İşveren Tescil İşlemleri" menüsünden yapılacaktır.

 

5510 sayılı Kanun’un ek 9’uncu maddesi kapsamında ayda 10 gün ve daha fazla sigortalı çalıştıranlar için e-bildirge şifresi üretilmeyecektir. Bildirgedeki çalışma gün sayısı ve prime esas günlük kazanç beyanına göre prim tahakkukları gerçekleştirilecek olup, aylık prim ve hizmet belgesi de alınmayacaktır. Prime esas kazanç beyanı 5510 sayılı Kanun’un 82’nci maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak üzere işverenin sigortalıya ödediği brüt ücrete göre belirlenecektir.
 

Bu işverenler sigortalı ile ilgili herhangi bir değişiklik olmadığı sürece, sigortalı için yaptıkları bildirime göre adlarına tahakkuk edecek sigorta primlerini sigortalı çalıştırdıkları ayı takip eden ayın sonuna kadar Kurum’a ödeyecektir. Yasal süre içinde ödenmeyen primlere 5510 sayılı Kanun’un 89’uncu maddesi gereğince ödenme tarihine kadar gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanacaktır.

 

Ev hizmetlerinde işveren ve sigortalı bildirimi ve sigortalı tescili "Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge (Ek 1)” ile yapılacak olup bunlar için ayrıca iş yeri dosyası açılmayacak. Bildirge aslı, sigortalı dosyasında muhafaza edilecektir. "Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge" işveren ve sigortalı tescili ile prim tahakkuk ve durum değişikliklerinde kullanılan tek belge olup imha edilmeyecektir. Ünite amirlerince Bildirge’nin sigorta sicil dosyasında muhafaza edilmesi ile ilgili her türlü önlemler alınacaktır.

 

Ev hizmetlerinde çalışanların bildirimi "Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge" ile gerçek kişi işveren tarafından çalışmanın başladığı ayın sonuna kadar ikamet edilen en yakın yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılacaktır. Bildirgedeki işe giriş tarihi sigortalılık başlangıç tarihidir. Bu bildirge dışında yapılan bildirimler geçerli sayılmayacaktır.
 

Örnek 1- 29/4/2015 tarihinde belirtilen bildirge ile müracaat eden gerçek kişi, ev temizliği işlerinde çalıştırdığı sigortalının işe başlangıç tarihini 15/4/2015 tarihi olarak, çalışma gün sayısını ise 12 gün olarak bildirmiş olup sigortalı işe girdiği tarih ve ev iş yerinin 5510 sayılı Kanun kapsamına alındığı tarih 15/4/2015 tarihi olacak, bildirge yasal süre içinde verildiğinden idari para cezası uygulanmayacaktır.
 

Ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve daha fazla süre ile sigortalı çalıştırılmasında sigortalılığın başladığı ayda çalışma gün sayısı 10 günden az olabilecektir.
 

Örnek 2- Çocuk bakımı işi nedeniyle ayda 30 gün süreyle çalıştırılacak sigortalının bildirgedeki işe giriş tarihi 28/9/2015 olarak bildirilmiş olup 2015 yılı Eylül ayında 3 gün, takip eden aylarda 30 gün üzerinden hizmet oluşturulacaktır.
 

"Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge"nin sigortalıların bildirimi ve sigorta primlerinin ödenmesi ile ilgili belge olması nedeniyle işveren ve sigortalı ile birlikte imzalandıktan sonra Kuruma müracaat edilmesi gerekmektedir. İşverenin, 5510 sayılı Kanun’un ek 9’uncu maddesi ile yapılacak işlemlerle sınırlı olarak vekalet verdiği kişiler de noter onaylı vekalet ile işveren adına müracaat edebilecektir. İşveren adına vekalet eden gerçek kişi hakkında 5510 sayılı Kanun’un 12’nci maddesinin ikinci fıkrası gereğince işlem yapılacaktır.
 

PEKİ YABANCI UYRUKLULAR…
 

5510 sayılı Kanun’un ek 9’uncu maddesi kapsamında yabancı uyruklu sigortalılar da çalıştırılabilecektir. Yabancıların Ülkemizde çalıştırılması çalışma iznine bağlı olduğundan gerçek kişi işverenler "Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Sigortalı Olarak Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge" ile müracaatlarında sigortalıların çalışma iznini de bildirgeye ekleyeceklerdir. 
 

Ev hizmetlerinde yabancı uyruklu sigortalılar kısmi süreli çalıştırılamayacak, bunları çalıştıranlar hakkında 10 gün ve daha fazla süre ile sigortalı çalıştıran işverenlere ilişkin hükümler uygulanacak olup ay içinde çalışma gün sayısı 30 gün olarak alınacaktır.

 

http://www.millet.com.tr/hizmetlisi-olan-isverenler-burokrasiden-kurtuldu-yazisi-1267134


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.