Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kesin Mizan Bildirimini kimler verir, Süresi ve Cezaları PDF Yazdır e-Posta
09 Mayıs 2015

Image

  • Bildirim Vermek Zorunda Olan Mükellefler

Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri elektronik ortamda kesin mizan bildirimi vermek zorundadırlar.

Ancak  bilanço  esasına  göre  defter  tutmakla  beraber  faaliyet  konuları  itibariyle  farklı  muhasebe  tekniğini kullanmak durumunda bulunan;

  • Bankalar,
  • Finansal kiralama ve faktoring şirketleri,
  • Finansman şirketleri,
  • Sigorta şirketleri,
  • Menkul kıymet yatırım fonları,
  • Yatırım ortaklıkları ve aracı kurumlar ile
  • Emeklilik yatırım fonları ile emeklilik şirketleri’nin

Kesin Mizan Bildirimi verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Ayrıca, Gelir ve kurumlar vergisinden muaf olanlar da kesin mizan bildirimini vermeyeceklerdir

  • Bildirimin Şekli

Elektronik ortamda gönderilecek kesin mizanların, tebliğ ekinde yer alan kesin mizan bildirimi formatına ve aşağıda yer alan açıklamalara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

-Tebliğin üçüncü bölümünde kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilen ve 2 Sıra Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği doğrultusunda serbest olarak açılan üçlü kod defteri kebir hesaplarını kullanan mükelleflerin kesin mizan bildirimlerini bu Tebliğ ekinde yer alan standart formata uygun olarak elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir. Bu mükelleflerin bildirimlerini kesin mizan standart formatına uygun şekilde göndermeleri için serbest olarak açtıkları üçlü kod defteri kebir hesaplarını, hesap planında yer aldığı hesap grubunun altında düzenlenen "Diğer ....... Hesabı" bulunması halinde bu hesaba aktarmaları, bu hesabın bulunmaması halinde ise aynı hesap grubunun altında uygun olan başka bir hesaba aktarmaları gerekmektedir. Mükellefler bu aktarma işlemini muhasebe kayıtları yapmadan sadece kesin mizan düzenlerken dikkate alacaklardır.

  • "Tekli" ya da "ikili" kod defteri kebir hesap gruplarının hiçbirine kesin mizan bildiriminde yer verilmeyecektir.
  • Bakiye vermeyen (kapalı) hesapların borç ve alacak tutarları bildirimde yer alacaktır.
  • Kullanılmayan (işlem görmeyen) hesaplar bildirimde boş bırakılacak sıfır yazılmayacaktır.
  • Bildirimin Verilme Zamanı

Kesin mizan bildirimiverme yükümlülüğü getirilen mükelleflerden;

 

 

 

Gelir Vergisi Mükellefleri

:

1 Mart   -  31 Mart tarihleri arasında

Kurumlar Vergisi Mükellefleri

:

1 Nisan -   30 Nisan tarihleri arasında

     

 

 

 

Özel Hesap Dönemine Tabi Mükelleflerde

:

Kendi Gelir veya Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme süresi içinde

Mükellefiyetin Sona ErmesiHalinde

 

Mükellefin enson bağlı bulunduğu vergi dairesine kanunlarında yazılı beyanname verme süresi içinde

Tasfiyeye Girmiş Kurumlarda(KVK’nuhük.göre)

:

Her bağımsız tasfiye dönemine ait kesin  mizan bildirimleri, tasfiye beyannamesinin verilme süresiiçinde

Birleşme Halinde

:

Münfesih kurum veya kurumlara ait bildirimler, birleşme beyannamesinin verilme süresi içinde

 

     

Devir Halinde

:

Münfesih kurumun ünvanı ve vergi kimlik numarası yazılmak sureti ile devir alan kurum tarafından münfesih kurumun son bağlı olduğu vergi dairesine devir beyannamesi verme süresi içinde

 

Tam Bölünmelerde (KVK’nun19.mad.göre)

:

Münfesih kurumun bölünmenin gerçekleştiği dönemdeki faaliyetlerine ilişkin bildirim, münfesih kurumun varlıklarını devir alan kurumlardan herhangi biri tarafından bölünme işlemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi içerisinde

 

  • Düzeltme İşlemleri

Elektronik ortamda bildirimlerin onaylanmasından sonra, hatalı verildiği anlaşılan bildirimler için  düzeltme bildirimi verilmesi gerekmektedir.

Düzeltme işleminde ilk bildirim tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple, düzeltme yapması gereken mükellefler, yeni bildirimi, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm bilgileri içerecek şekilde dolduracaklardır.

  • Diğer Hususlar

Bildirimlerin verileceği tarihten önce bağlı oldukları vergi dairesi değişen mükellefler bildirimlerini, halen bağlı oldukları vergi dairesinin mükellefi olarak göndereceklerdir.

Yıl içerisinde faaliyetlerini terk eden mükellefler, faaliyette bulundukları döneme ilişkin bildirimlerini en son bağlı oldukları vergi dairesine elektronik ortamda göndereceklerdir.

  • Ceza Uygulamaları

-Bildirimin Süresinde Verilmemesi, Eksik Veya Yanıltıcı Bildirimde Bulunulması

Bildirimlerini elektronik ortamda belirlenen süre içinde vermeyen veya eksik ya da yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca (1.300.- TL) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

-Düzeltme Amacıyla Bildirim Verilmesi

Vergi Usul Kanunun mükerrer 355. maddesi uyarınca, elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmemekte, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezasının 1/5 oranında özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.

 

İlk 10 Gün İçinde Verilmesi

Takip Eden 15 Gün İçinde Verilmesi

Sonrasında Verilmesi

 


Kesin Mizan Bildiriminin düzeltme amacıyla 

kanuni verilme süresinin sonundan başlayarak

 

 Ceza yok

 

260.-TL

 

1.300.-TL

özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

 


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.