Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Karagöz perde oyununun esnaf muaflığı kapsamında olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2014

Başlık Karagöz perde oyununun esnaf muaflığı kapsamında olup olmadığı

Tarih   08/09/2014

Sayı    96620903-120[9-65/14-1]-90

Kapsam       

 

T.C.

 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

        

:

 

96620903-120[9-65/14-1]-90       

 

08/09/2014

 

Konu

 

:

 

Karagöz perde oyununun esnaf muaflığı kapsamında olup olmadığı

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde öğretmen olarak görev yaptığınız, aynı zamanda amatör olarak Karagöz sanatıyla ilgilendiğiniz, öğretmenlik görevini aksatmadan mesai dışında unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlardan Karagöz Perde Oyununu kendi başınıza otel, düğün, davet vb etkinliklerde ücretli ve ücretsiz olarak kendinize ait portatif 100x120 cm perde kullanarak yapmak istediğiniz belirtilerek, bu faaliyetinizin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

 

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Vergiden Muaf Esnaf" başlıklı 9 uncu maddesinde, vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır.

 

            Aynı maddenin birinci fıkrasının 31.05.2012 tarih ve 6322 sayılı Kanunla değişik (8) inci bendinde, " 8. Bu Kanunun 47 nci maddesinde yazılı şartları haiz olanlardan kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar;"ın esnaf muaflığından faydalanacakları belirtilmiştir.

 

            Konuya ilişkin açıklamalara 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin "2.2. Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olduğu ve kaybolmaya yüz tuttuğu belirlenen meslek kollarında faaliyette bulunanlarla ilgili esnaf muaflığının kapsamı" başlıklı bölümünde yer verilmiştir.

 

            Buna göre, yapmış olduğunuz Karagöz Perde Oyunu geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kolları arasında sayılmadığından esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

        

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

 

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.