Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vatandaşlıktan çıkanlar emekli aylığı alabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
06 Mayıs 2015

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur'dan emekli olanlar veya halen çalışanlar T.C. vatandaşlığını kaybetseler bile emekli aylığı alabilirler. Eğer emeklilik hakkı kazanamadıysa emeklilik başvurusu yapabilirler. Ancak, 5434 sayılı kanun vatandaşlığı baz aldığından vatandaş olmayanlar emekli sandığından emekli olamaz, emekli aylığı alamazlar... Ancak, bu durum uluslararası sözleşmelerden doğan hakları nedeniyle ülkeye göre değişim gösterebilir.
 

ÇİFTE VATANDAŞA MAAŞ VAR
 

Sayın okurum, 1.10.2008 gününden önce memur olanlar ile memur emeklisi olanlar hakkında mülga 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaktadır. Bahsi geçen 5434 sayılı Kanun'un 92. maddesi ise;  “İştirakçilerden Türk vatandaşlığından çıkarılan, Türk vatandaşlığını bırakan, yabancı memleket uyruğuna girenlerin (Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç) bu kanunla tanınan her çeşit hakları düşer.
 

Aylık almakta iken veya aylık bağlama hakkı doğmadan önce, tanınan her çeşit hakları bu madde uyarınca düşenler, bu durumlarının ortadan kalkması halinde, Sandığa yazılı olarak yapacakları müracaatları takip eden aybaşından itibaren ve bu Kanunda öngörülen diğer şartları da taşımaları kaydıyla bu haklardan yeniden yararlanırlar. Yukardaki hükümler 88 inci madde kapsamına girenlerle, dul ve yetimleri hakkında da uygulanır.” demektedir.
 

Bu durumda memur emeklisi olarak başka bir ülke vatandaşı olur ve Türk vatandaşlığında da kalırsa (çifte vatandaş) emekli aylığınızı aynen almaya devam edersiniz. Ancak, vatandaşlıktan çıkarsanız madde metnine göre SGK size emekli aylığı ödemez.
 

SSK VE BAĞKUR SIKINTISIZ
 

Yukarda verdiğim, bu hükme göre aslında SGK' nın emekli aylığını kesmesi gerekir. Fakat, bizim de ülke olarak altına imza attığımız İLO' nun 118 sayılı "VATANDAŞLARLA VATANDAŞ OLMAYAN KİMSELERE SOSYAL GÜVENLİK KONUSUNDA EŞİT MUAMELE YAPILMASI HAKKINDA SÖZLEŞME" bu konuda bazı istisnalar tanımaktadır. Buna göre, Türk vatandaşlığından çıkan, bırakan kişiler şayet bu sözleşmeye imza atmış veya bu sözleşmeye imza atmamış olsa bile ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi yapmış bir ülke vatandaşlığına geçerse emekli aylığı almaya devam eder.
 

Öte yandan vatandaşlık şartı sadece memur ve memur emeklileri içindir onlardan da 1.10.2008 gününden önce memur olanlarla, emekli olanlarını ilgilendirir. SSK'dan veya Bağ-Kur' dan emekli olanlar ile olacak olanların vatandaşlık konusu ile aylıkları arasında ilişki yoktur. Öte yandan 1.10.2008 gününden sonra memur olanlar da 5434'e değil 5510 sayılı Kanun'a tabi olduklarından onların da vatandaşlık ile emekli aylıkları arasında ilinti yoktur. Türk vatandaşı olmasalar da emekli olurlar, emekli aylığı da alırlar.
Ali Tezel

http://www.millet.com.tr/vatandasliktan-cikanlar-emekli-ayligi-alabilir-mi-yazisi-1266859

 


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.