Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Eğitim ve öğretim işletmelerinden elde edilen istisna kazanç ile ilgili olarak yıllık gelir ve geçici vergi beyannamesi verilip verilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
30 Ekim 2013

Eğitim ve öğretim işletmelerinden elde edilen istisna kazanç ile ilgili olarak yıllık gelir ve geçici vergi beyannamesi verilip verilmeyeceği

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

Eğitim ve öğretim işletmelerinden elde edilen istisna kazanç ile ilgili olarak yıllık gelir ve geçici vergi beyannamesi verilip verilmeyeceği hk.

Tarih

30/10/2013

Sayı

62030549-120[Mük.120-2013/494]-1705

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Başkanlığımızın … tarihli ve …  sayılı oluruyla beş vergilendirme dönemi için geçerli olmak üzere eğitim-öğretim kazançlarınızın istisna kapsamında değerlendirildiği belirtilerek, söz konusu dönemler için yıllık gelir ve geçici vergi beyanında bulunulması gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ” Ticari kazancın tarifi ” başlıklı 37 nci maddesinin birinci fıkrasında; her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükmüne yer verilmiş olup, aynı maddenin ikinci fıkrasının (3) numaralı bendinde ise; özel okul ve hastanelerle benzeri yerlerin işletilmesinden elde edilen kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Anılan Kanunun ” Eğitim ve öğretim işletmelerinde kazanç istisnası ” başlıklı 20 nci maddesinde ise; okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançların, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden müstesna olduğu ve istisnanın okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlayacağı hükmüne yer verilmiştir.

Yine aynı Kanunun ” Gelirin toplanması ve beyan ” başlıklı 85 inci maddesinde de; ” Mükellefler, ikinci maddede yazılı kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratlar için bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verirler. Bu kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur.

Tacirlerle çiftçiler ve serbest meslek erbabı ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden kazanç temin etmemiş olsalar bile , yıllık beyanname verirler……..” hükmü yer almıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, Başkanlığımız oluruyla kazançları beş vergilendirme dönemi boyunca istisna kapsamında olan işletmeniz bünyesinde elde ettiğiniz gelirinize ilişkin olarak gelir vergisi ve geçici vergi beyannamesi verilmesi gerekmekte olup, istisna kapsamındaki söz konusu gelirler yıllık gelir vergisi ve geçici vergi beyannamelerindeki ” istisna edilen kazançlara ilişkin bildirimler ” bölümüne dahil edilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.