Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İcra Müdürlüğü kanalı ile yapılan tahsilatlarda vergi kesintisi PDF Yazdır e-Posta
11 Ekim 2013

İcra Müdürlüğü kanalı ile yapılan tahsilatlarda vergi kesintisi

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

Başlık

İcra Müdürlüğü kanalı ile yapılan tahsilatlarda vergi kesintisi hk.

Tarih

11/10/2013

Sayı

84098128-120.04.06[94-2013/10]-629

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, İzmir Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık faaliyeti ile uğraştığınızı, ticari şirket nezdinde sigortalı avukat olarak çalışan İzmir Barosu avukatlarından … tarafından 2 adet serbest meslek makbuzunuzun,  izninizle müdafilik ücreti için kullanıldığını ve müdafilik ücretinin adı geçene ödendiğini belirterek, yanınızda sigortalı çalışmayan avukatın kullandığı makbuzlarda gösterilen gelir vergisi tevkifatının, yıllık gelir verginizden mahsup edip edemeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61′inci maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

            Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmü yer almaktadır.

            Aynı Kanunun 65′inci maddesinde ise; her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu ve serbest meslek faaliyetinin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olarak tanımlanmıştır.

            Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 11′inci maddesinde; müdafi ve vekilin soruşturma evresinde ifade alma, sorgu ve kovuşturma evresinde ise bir oturuma katılmakla tarifede belirlenen meblağı almaya hak kazanacağı, bu meblağın soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı veya kovuşturmayı yapan mahkeme hâkimi tarafından düzenlenecek sarf kararı ve serbest meslek makbuzuna istinaden ödeme emri belgesi ile ödeneceği ve müdafi veya vekil sigortalı olarak çalışmakta ise büro veya ortaklığın serbest meslek makbuzunu kullanacağı açıklamaları yapılmıştır.

            Buna göre, sadece yanınızda ücretli olarak çalışan bir avukatın müdafi veya vekil olarak görevlendirilmesi durumunda, tahsil edeceği CMK ödemeleri için tarafınıza ait serbest meslek makbuzunu kullanması ve bu makbuzlar üzerinde gösterilen gelir vergisi tevkifatlarının şahsınızın gelir vergisi beyannamesinde mahsup edilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Öte yandan, serbest meslek erbaplarının mesleki faaliyetleri çerçevesinde düzenleyecekleri makbuzların başkasına kullandırılması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.