Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Ödemelerinin Vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
02 Ekim 2013

Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Ödemelerinin Vergilendirilmesi

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Ödemelerinin Vergilendirilmesi hk.

Tarih

02/10/2013

Sayı

46480499-120.01[2013/1445]-97

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan 2012/51 No.lu Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Tebliği  gereğince … balıkçı gemisinin … Lisesi Müdürlüğü’ne teslimi nedeniyle elde etmiş olduğunuz destek tutarının hasılat olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşünün talep edildiği  anlaşılmaktadır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 53 üncü maddesinde; “Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. 54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler”  hükmü yer almıştır.

            Anılan Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendine göre; evvelki yıllardan devredilenler de dahil olmak üzere istihsal olunan, satın alınan veya sair suretlerle elde edilen her türlü zirai mahsullerin satış bedelleri (primler, risturnlar ve benzerleri dahil) zirai işletme hesabı esasına göre hasılat sayılmaktadır.

            Mezkur Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında vergi tevkifatı yapacak olanlar sıralanmış ve bunların ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirtilmiştir.

            Aynı maddenin 11 numaralı bendine göre (03/02/2009 tarihli ve 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca), çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden;

            a) Hayvanlar ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için,

            i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için % 1,

            ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 2,

            b) Diğer zirai mahsuller için,

            i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsuller için % 2,

            ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 4,

            c) Zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmetler için,

            i) Orman idaresine veya orman idaresine karşı taahhütte bulunan kurumlara yapılan ormanların ağaçlandırılması, bakımı, kesimi, ürünlerin toplanması, taşınması ve benzeri hizmetler için % 2,

            ii) Diğer hizmetler için % 4,

            d) Çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemeleri için % 0,

            oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüş olup, ilgili bentte yer alan tevkifat oranları ödemenin yapıldığı yer ve ödeme türlerine göre düzenlenmiştir.

             213 sayılı Vergi Usul Kanununun 265 inci maddesinin “Mukayyet Değer” başlıklı bölümünde “Mukayyet değer, bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtlarında gösterilen hesap değeridir.” hükmü yer almaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/1 inci maddesine göre, Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu niteliğindeki meslek kuruluşları siyasi partiler ve sendikalar, yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların;

            a) İlim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak,ıslah etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri,

            b) Tiyatro, konser salonu, kütüphane, sergi okuma ve konferans salonları ile spor tesisleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kültür ve eğitim faaliyetlerine ilişkin teslim ve hizmetleri,

            Anılan Kanunun 17/2-b maddesinde ise, kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları ile yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının Katma Değer Vergisine tabi olmayacağı hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, sahibi olduğunuz balıkçı gemisinin 2012/51 no.lu Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Tebliği kapsamında devri nedeniyle tarafanıza yapılacak destek ödemelerinin Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (11) numaralı bendi  hükmü gereğince % 4 oranında vergi kesintisine tabi tutulması gerekmektedir.

            Öte yandan, söz konusu destek tutarının aynı Kanununun 56 ncı maddesi hükmü gereğince hasılat olarak değerlendirilerek verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesine dahil edilmesi ve anılan ödemeler üzerinden yapılan vergi tevkifatının vereceğiniz yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilmesi mümkün olacaktır.

            Ayrıca, … balıkçı teknenizin … Lisesi Müdürlüğü’ne devir işlemi dolayısıyla işletmenizde kayıtlı olan mukayyet değeri üzerinden fatura düzenlemeniz gerekmekte olup, söz konusu balıkçı teknesinin kamu kurumuna teslimi Katma Değer Vergisi Kanununun 17/2-b maddesine göre istisna edildiğinden katma değer vergisi hesaplanmaması  gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.