Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ayakkabı tamiri faaliyeti ile araç plaka basım işinin beraber yapılması durumunda basit usulde vergilendirilmenin etkilenmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
04 Aralık 2012

Ayakkabı tamiri faaliyeti ile araç plaka basım işinin beraber yapılması durumunda basit usulde vergilendirilmenin etkilenmeyeceği

T.C.

DÜZCE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Başlık

Ayakkabı tamiri faaliyeti ile araç plaka basım işinin beraber yapılması durumunda basit usulde vergilendirilmenin etkilenmeyeceği hk.

Tarih

04/12/2012

Sayı

13334133-GVK-01-26

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ayakkabı tamiri işinden dolayı … Vergi Dairesi Müdürlüğünün basit usule tabi mükellefi olduğunuz, bu  faaliyetiniz yanında Şoförler ve Otomobilciler Odasının araç plaka basım işini yaptığınız belirtilerek, yapmış olduğunuz plaka basım işi nedeniyle, gerçek usule tabi olup olmayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı  46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı hükme bağlanmış olup, anılan maddelerde basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

            Öte yandan, aynı Kanunun 51 inci maddesinde, basit usulün hududu gösterilmiş olup, 6 ncı bendinde; her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut edenlerin basit usulden faydalanamayacakları hükme bağlanmıştır.

            Söz konusu hükümler uyarınca, plaka yazma işi Gelir vergisi Kanununun 51 inci maddesinin 6 numaralı bendinde yer alan her türlü ilan ve reklam işleri kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarını topluca taşımanız halinde, basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.