Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
12 Aydan Fazla Borcu Olan BağKur’luların Sigortalılıklarının Durdurulması ile İlgili SGK Genelgesi Yayımlandı (SGK Genelgesi 2015/13) PDF Yazdır e-Posta
04 Mayıs 2015

Image

Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen “6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 23.04.2015 tarihli, 29335 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

6645 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi ile 12 aydan fazla borcu olan Bağ-Kur’ luların sigortalılıklarının durdurulmak suretiyle borçlarının silinmesi konusunda 5510 sayılı Kanuna Geçici 63 üncü madde eklenmişti.

Bu defa, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile ilgili SGK tarafından 30.04.2015 tarihli ve 2015/13 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

5510 sayılı Kanuna eklenen Geçici 63 üncü maddede “Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, bu maddenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara Kurum alacakları arasında yer verilmez. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları bu maddenin yayım tarihini takip eden aybaşı itibarıyla yeniden başlatılır.

Ancak, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılır.

Birinci fıkraya göre sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 1.1.2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz.

Sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”

Hükmü yer almaktadır.

Bu düzenleme uyarınca, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, SGK’ ya kayıt ve tescil yapıldığı halde 2015/Nisan ayı sonu itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanlardan, 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren üç ay içinde borçlarını ödemeyen veya yapılandırmayanların borçları ve bu borçlarına ait sigortalılıkları durdurulacaktır. Bu çerçevede, durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu sürelere ilişkin prim borçları için SGK tarafından icra takibi yapılmayacaktır.

Sigortalılıkları durdurulanlardan 5510/4-b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları ise 01.05.2015 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacaktır. Sonraki bir tarihte, talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, SGK tarafından tebliğ edilecek prim borcunun üç ay içinde ödenmek kaydıyla sigortalılık süresinden saydırılabilecektir.

Ayrıca, sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 1/1/2012 ile 23.04.2015 tarihleri arasında durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmayacaktır.

Kapsamdaki Sigortalılar

30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunması kaydıyla;

- Mülga 1479 ve mülga 2926 sayılı Kanunlara göre sigortalı olarak tescilleri yapılanlar,

- Tevkifata istinaden geriye dönük olarak mülga 2926 sayılı Kanun kapsamında tescili yapılanlar,

- 5510 sayılı Kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar,

- Değişik yapılandırma kanunlarına göre prim borçlarını yapılandırdıkları halde (yapılandırma borcunun tamamını ödeyenler hariç) yapılandırması bozulanlar veya yapılandırılmasının iptali için yazılı talepte bulunanlar,

- Prim borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında taksitlendirenlerden, taksitlendirmesi bozulanlar veya taksitlendirilmesinin iptali için talepte bulunanlar,

Geçici 63 üncü madde ile getirilen düzenlemeden yararlanabileceklerdir.

EKLER:

1- Sigortalılık durdurma talep formu

2- İhya talep formu

Ek-1

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

........  SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

........................ SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE

Sigortalı Bilgileri

Adı-Soyadı

   

T.C. Kimlik No

   

Bağ-Kur Numarası

   

Tebligat Adresi

İl............................

İlçe....................

Telefon No

o(...... )..................

 

Faks No

o(...... )..................

 

Cep Telefonu No

o(...... )..................

 

e-Posta Adresi

   

i) 5510   Sayılı   Kanunun   Geçici   63   inci   Maddesinde   Yer   Alan   3   Aylık   Süreyi Beklemeksizin Sigortalılığın Durdurulmasına ilişkin Talep

30/04/2015 tarihi itibariyle 12 aydan fazla prim borcum bulunmaktadır. 5510 sayılı Kanunun Geçici 63 inci maddesinde yer alan 3 aylık süreyi beklemeksizin sigortalılık sürelerimin prim ödemelerime göre durdurulmasını talep ediyorum.

2) 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Prim Borçlarını Yapılandıranların Sigortalılığının Durdurulmasına ilişkin Talebi

6552 sayılı Kanun kapsamındaki yapılandırılan prim borçlarımı ödeyemeyeceğimden yapılandırmamın iptal edilmesini ve 30/04/2015 tarihi itibariyle 12 aydan fazla prim borcumun bulunması halinde 5510 sayılı Kanunun Geçici 63 inci maddesi kapsamında sigortalılık sürelerimin prim ödemelerime göre durdurulmasını talep ediyorum.

3) 6183 sayılı Kanunun 48’ inci Maddesi Kapsamında Prim Borçlarını Taksitlendirenlerin Sigortalılığının Durdurulmasına İlişkin Talebi

6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen prim borçlarımı ödeyemeyeceğimden taksitlendinnemin bozulmasını ve 30/04/2015 tarihi itibariyle 12 aydan fazla prim borcumun bulunması halinde 5510 sayılı Kanunun Geçici 63 inci maddesi kapsamında sigortalılık sürelerimin prim ödemelerime göre durdurulmasını talep ediyorum.

Yukarıda (...... ) numaralı seçenekte/seçeneklerde belirttiğim hususlar nedeniyle sigortalılığımın durdurulması hususunda gereğinin yapılmasını saygıyla arz ederim.

Eki:

Sigortalılık Belgesi (...) Adet

... /.../

 

İMZA

 

Ek-2

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
          SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

........................ SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE

Sigortalı/Hak Sahibi Bilgileri

 

Adı-Soyadı

 

TC. Kimlik No

 

Bağ-Kur Numarası

 

Tebligat Adresi

ilçe............................................................................................

İl............................

Prime Esas  Günlük Kazanç Beyanı

................................  TL

(Günlük kazancın alt sının, geçerli olan asgarî ücretin otuzda biri. üst sınırı ise alt sınırın 6.5 katıdır. Prime esas günlük kazanç bevan edilmemesi halinde alt sınır dikkate alınır.)

Telefon No

0(......... )............................

Faks No

o(...... )......................

Cep Telefonu No

o(...... )......................

e-Posta Adresi

 

 

Prim borcumun bulunması nedeniyle sigortalılık sürelerim, ilgili Kanunlar uyarınca Kurumunuz tarafından daha önceden durdurulmuştu.

Durdurulan sigortalılık sürelerimi, yukarıda beyan ettiğim (........................... ) prime esas günlük kazanç tutarı üzerinden ihya etmek istiyorum. Borç tutarının hesaplanarak tarafıma tebliğ edilmesini arz ederim

Eki:

Sigortalılık Belgesi (...) Adet

 

.../.../

 

İMZA


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.