Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Babasının mobilyacılık faaliyeti nedeniyle gerçek usul mükellefiyeti olduğunu, kendisinin de aynı faaliyetten dolayı basit usul mükellef olabileceği PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2010

Babasının mobilyacılık faaliyeti nedeniyle gerçek usul mükellefiyeti olduğunu, kendisinin de aynı faaliyetten dolayı basit usul mükellef olabileceği

T.C.

KASTAMONU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Başlık

Babasının mobilyacılık faaliyeti nedeniyle gerçek usul mükellefiyeti olduğunu, kendisinin de aynı faaliyetten dolayı basit usul mükellef olabileceği hk.

Tarih

30/12/2010

Sayı

B.07.4.DEF.0.37.10.00-GVK.46-6

İlgide kayıtlı dilekçenizde, … İlçe Malmüdürlüğünde mobilyacılık işinden dolayı basit usulde mükellef olmak istediğinizi, ancak babanızın gerçek usul vergi mükellefiyetinden emekli olması nedeniyle basit usulden faydalanıp faydalanamayacağınız hakkında görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesinin birinci fıkrasında, 47 ve 48 nci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı hüküm altına alınmış olup, aynı maddenin son fıkrasında ise;

Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiçbir şekilde basit usule dönemezler. Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamazlar.” hükmü yer almıştır.

Buna göre madde de geçen, “çocuk” tabiri; mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilmek suretiyle bakılan, evlat edinilenler ile ana ve babasını kaybetmiş torunlardan mükellef ile birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış evlatları, “eş” tabiri ise, Medeni Kanun hükümlerine göre, evlilik birliği kurulmuş olan karı ve kocayı, ifade etmektedir.

 Bu nedenle, bu fıkra hükümünün uygulanması yönünden “çocuk” sayılmayanlara işlerin devredilmesi halinde, Gelir Vergisi  Kanununun 47 ve 48 inci maddelerinde yer alan genel ve özel şartları topluca taşımanız halinde, basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Defterdar.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.