Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit usulde vergilendirilen mükellefin ticari minibüsünü kiraya vermesi halinde elde ettiği gelirin nasıl vergilendirileceği PDF Yazdır e-Posta
21 Aralık 2010

Basit usulde vergilendirilen mükellefin ticari minibüsünü kiraya vermesi halinde elde ettiği gelirin nasıl vergilendirileceği

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

Başlık

Basit usulde vergilendirilen mükellefin ticari minibüsünü kiraya vermesi halinde elde ettiği gelirin nasıl vergilendirileceği hk.

Tarih

21/12/2010

Sayı

B.07.1.GİB.4.48.15.01-48.15.01/GVK-2-45

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında şehiriçi servis hizmeti faaliyetinden dolayı Basit Usul Gelir Vergisi mükellefi olduğunuzu, üzerinize kayıtlı ticari minübüsünüzü  gerçek usulde gelir vergisi mükellefine kiraya vermeniz durumunda basit usuldeki mükellefiyetinizin devam edip etmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde; Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançlar ticari kazanç olduğu belirtilmiş, aynı kanunun 70′inci maddesinin sekizinci fıkrasında ise; motorlu nakil ve cer vasıtalarının, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinin sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu, söz konusu malların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratlarının ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanacağı, tüccarlara ait olsa dahi, işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle haklar hakkında bu bölümdeki hükümlerin uygulanacağı, hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan. aynı Kanunun “Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinde, “47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark yapılan faaliyetle ilgili olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanır. Bu suretle tespit ve beyan olunan kazanç vergi tarhına esas alınır. Bu usulde vergilendirilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanunu’nun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.” hükmüne yer verilmiştir.

Konu ile ilgili açıklamaların yapıldığı, 215 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 32 nci paragrafında, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin, kullandıkları sabit kıymetleri gider yazamayacakları ve amortismana tabi tutamayacakları, 230 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 4 üncü bölümünde ise, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin taşıt ve diğer sabit kıymetlerini satmaları dolayısıyla fatura düzenleme yükümlülüklerinin bulunmadığı açıklanmıştır.

Buna göre, kullanmış olduğunuz ticari minibüsünüzü kiraya vermeniz nedeniyle, basit usulde vergilendirilen mükelleflere ait iktisadi kıymetlerin (taşıtların) işletmeye dahil olduğunun kabulü söz konusu olmayacağından, başkaca bir faaliyetinizin bulunmaması halinde, basit usuldeki mükellefiyetinizin kapatılarak ticari faaliyetinize son verilmesi ve gayrimenkul sermaye iradı yönünden mükellefiyet kaydınızın açılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Vergi Dairesi Başkanı

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.