Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
15 yıldan az memuriyeti olan ve istifa edenlerin ikramiye hakkı yok! PDF Yazdır e-Posta
01 Nisan 2015

Image

Ali Bey, annem 1973-1979 yılları arası devlet memuru olarak çalıştı. Sonra istifa etti. Bu 6 yıllık tazminatını Emekli Sandığı’ndan talep ettik. Ret cevabı geldi. Şimdi bizim ne yapmamız lazım? (Yüksel K)

Sayın okurum, bu soruyu 2012 yılı Ocak ayından önce sorsaydınız dava aç davanı da 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi’nde aç derdim. Ancak 2012 Ocak ayında 5434 sayılı Kanun'un ikramiye ile ilgili 89’uncu maddesi değiştirildi ve 15 yıldan az memuriyeti olanlara ikramiye verilmeyeceği yasalaştı. Bu sebeple artık ikramiye alamazsınız. 

 

HİZMET TESPİT DAVASI AÇMANIZ ŞART

Ali Bey, eski çalıştığım iş yerinden adıma çalışma belgesi, ücret bordrosu, ibraname imzalatılmadan iş akdim sözlü olarak fesih edildi. Ücretim resmi olmadığı için alacağımı da alamıyorum. Gerek ücret alacağımdan gerekse uygulanmayan 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinin fıkraları için İş Teftiş Kurulu’ndan İş-Kur Şişli Hizmet Merkezi ve Alo 170’e kadar her yere dilekçeyle şikâyette bulundum. Ama kimseden cevap alamıyorum.

Ücreti bir kenara bırakmış olsam bile 4857 sayılı İş Kanunu’nun çalışma belgesi ve ücret hesap pusulası düzenlememeye ilişkin maddelerinden yararlanamıyorum. Alo 170 benim şikâyetlerimi almıyor artık. Hukuktan adaletten iyice soğudum artık. Ne yapmam gerekiyor?  (Çaresiz işçi)

 

KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILMIŞSINIZ

Sayın okurum, anladığım kadarıyla siz kayıt dışı yani sigortasız çalışmış veya çalıştırılmışsınız. Bu sebeple 4857 sayılı İş Kanunu gereğince size verilmesi gereken, çalışma belgeleri, ücret hesap pusulası da olmaz. İşten çıktığınız/çıkarıldığınız için de denetim elemanları sizin sosyal güvencenizi yani sigortanızı sağlayamaz. Bu durumda tek çözüm İş Mahkemesi’nde hizmet tespit davası açmak olmalı. Yani o iş yerinde çalıştığınızı gösteren tek bir belge yok. Bir de olayın tersinden düşünün hiç çalışmadığım ve sigortalı görünmediğim bir işvereni ben burada çalıştım diye şikayet etse ne olur?

 

SSK'YA EN AZ BİN 260 GÜN PRİM ÖDEMELİSİNİZ

1 Mayıs 1973 doğumluyum. 20 Haziran’da 1993’te de askere gittim. 1995 Şubat’ta geldim. 1 Mart 1995'te SSK'lı işe girdim. Bu süre zarfında 866 gün prim yatmış. Bende 22 Nisan 1999'da iş yeri açtım, Bağ-Kur' lu oldum. 15 yıl 29 gün prim yatırdım ve terk ettim. Daha sonra 21 Mayıs 2014 tarihinde SSK'lı olarak işe girdim. Şu an halen 1.201.50 lira son prim tutarı ile çalışıyorum. SSK'da toplam şimdiye dek 1.147 prim günüm var.

Ne zaman primi doldururum ve kaç yaşında emekli olurum? Şu an ödenmiş primlerim kaç gün? 1.260 gün primi toplam SSK ile mi tamamlayacağım yoksa Bağ-Kur' dan ayrıldıktan sonra mı tamamlamam gerek?  (Ali B.)

Sayın okurum, verdiğiniz bilgilere göre 21 Mayıs 2014’te yeniden başladığınız SSK'da 1.260 gün daha prim ödemek kaydı ve askerliği de borçlanırsanız 54 yaşında SSK'dan emekli olacaksınız. Prim ödeme süreniz aslında dolmuş ama Bağ-Kur' dan sonra 1.260 gün SSK primi ödemeniz gerektiğinden prim ödemeye devam edin. Ali Tezel

http://www.millet.com.tr/15-yildan-az-memuriyeti-olan-ve-istifa-edenlerin-ikramiye-hakki-yok-yazisi-1264939


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.