Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ev hizmetlerinde yeni dönem başladı! PDF Yazdır e-Posta
01 Nisan 2015

Image

6552 sayılı Torba Kanun'la 5510 sayılı Kanun'a eklenen bir ek madde ile ev hizmetlerinde çalıştırılanların sigortalı sayılacaklarına dair yapılan düzenleme, 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

6552 sayılı Kanun'un 55. maddesiyle, 5510 sayılı Kanun'a eklenen ve 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan EK 9. maddeye göre, ev hizmetlerinde çalışanlar, ay içinde 10 günden fazla çalışanlar ve 10 günden az çalışanlar olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılmaktadır.

Ev hizmetlerinde (yemek, temizlik, çocuk, hasta, yaşlı bakımı vb.) çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK’lı) kapsamındaki sigortalılara ilişkin hükümler uygulanacaktır. 
Bunların bildirimi, işverenler tarafından örneği kurumca hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılacaktır. Süresinde bildirimi yapılmayan her bir sigortalı için işverene bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Ev hizmetlerinde çalışanlardan, ay içinde 10 günden az çalışanlar için tamamen farklı bir uygulama getirilmiştir. Ev hizmetlerinde çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırı üzerinden (asgari ücret) % 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecektir. Bu şekilde işçi çalıştıranlar, 5510 sayılı Kanun'un uygulanmasında işveren sayılmazlar.

Buna göre 01.04.2015 tarihinden geçerli olmak üzere, ancak bu kişilerin sigortalılık bildirimi çalışmanın geçtiği ay sonuna kadar örneği kurumca hazırlanan belge ile yapılacaktır. 

Sonuç olarak 6552 sayılı Yasa'nın 55. maddesinde;
- Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar 4/a sigortalısı olmaktadırlar. Bu şekilde sigortalı sayılanlar bütün sigorta kollarına tabi olurlar.
- Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalışma süresi ay içinde 10 günden az olanlar için, çalıştırıldıkları gün kadar çalıştıranlarca t asgari ücret üzerinden yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecektir. Bu şekilde işçi çalıştıranlar, 5510 sayılı Kanun'un uygulamasında işveren sayılmayacaktır. İbrahim Işıklı

http://www.dunya.com/ev-hizmetlerinde-yeni-donem-basladi-159366yy.htm


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.