Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genel Sağlık Sigortası Hesaplaması ve Sağlıktan yararlanma şartları PDF Yazdır e-Posta
31 Mart 2015

Image

BORÇ EMEKLİ OLMAYA ENGEL Mİ?

Şu anda SSK'dan veya Emekli Sandığı'ndan emeklilik zamanı gelmiş olanlar için adlarına GSS prim borcu çıkarılmış olsa bile bu durum emekliliklerine engel teşkil etmez. Ancak, Bağ-Kur' dan emekli olacak olanlar GENEL SAĞLIK SİGORTASI borçlarını ödemeden emekli olamaz. Geçmişte işsiz kaldıkları dönemde adlarına GSS borcu çıkarılanlar şimdi işe girmiş ve çalışıyorlarsa veya Bağ-Kur' lu olmuşlarsa geçmiş borcunun önemi olmadan sağlıktan yararlanabilirler.

BORCU TAKSİTLE ÖDYEBİLİRSİNİZ

İster gelir testine girin ister girmeyin mevcut GSS borçlarınızı önümüzdeki Nisan ayının sonuna kadar SGK' ya başvurarak yapılandırıp, taksitlendirebilirsiniz. Basitçe anapara sabit olmak üzere gecikme zamlarının yarısı silinecek diyebiliriz. Bu şekilde yeniden hesaplanan borçları 36 aya böldürüp taksitle ödeyebilirsiniz.

SGK verilerine göre 3,5 milyon kişi GSS borçlusu görünüyor. Geçmiş dönemlerde GSS borcu olup sonra işe girenler, sigortalı olanlar, emekli olanları da ilave ettiğimizde mevcut GSS borçlu sayısı 7 milyonun üzerine çıkıyor. Özellikle işsiz kalanlara uygulanan bu GSS borcu doğru değil. İşsiz adamdan ne parası istenir ki? Bu sebeple bu borçları ilerde tamamen silerler diye düşünüyorum.

SGK’ da sigortalı olanlar ile SGK emeklilerin kimlere bakmakla yükümlü olduğu yani bedava sağlık hizmeti verileceği 5510 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinde belirtilmiştir.

SAĞLIK HİZMETİ MÜMKÜN MÜ?

Bu kişiler,

Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, emekli olmayan eşlere

Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, evli ve emekli olmayan çocuklardan 18 yaşından küçük olanlara,

18 yaşında büyük olanlardan ise lise ve lise dengi ile çıraklık eğitim merkezinde okuyanlara 20 yaşını, yüksek  öğrenimde okuyanlara ise 25 yaşını dolduruncaya kadar,

Sağlık yardımı GSS sigortalısı olan ana-babası üzerinden verilmektedir.

6552 sayılı Kanun ile genel sağlık sigortası için borcu olanlara bugün son gün olmak kaydıyla gelir testine girerlerse, şimdiki durumdaki gelire göre borç yazacaklar.

Genel Sağlık Sigortası uygulaması gereğince birlikte ikamet ettiğiniz ailenizin gelir durumuna göre daha doğrusu ailenin kişi başına düşen gelir durumuna göre GSS’li veya yeşil kartlı olacaksınız.

Bunun için nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuz ilçedeki Kaymakamlık yeşil kart bürosuna gidip, yeşil kart isteyeceksiniz.

Kaymakamlık Yeşil Kart Bürosu, ikameye dayalı nüfus kayıt sistemi gereğince kimlerle birlikte oturduğunuza bakacak ve gelirlerinizi belirleyip kişi başına bölecek.

GELİR TESTİ SONUCUNA GÖRE;

Birlikte ikamet ettiğiniz ailenin geliri ve aile bireyi sayısına göre kişi başına düşen aylık gelir tutarı,

  •   400,5 liradan az ise yeşil kart alırsınız,
  •   400,5 ile 1201,5 arasında ise ayda 48 lira,
  • 1.201,5 ile 2403 arasında ise ayda 144 lira,
  • 2.403 liradan çoksa ayda 288,36 lira
  • Gelir testine girmezseniz de 288,36 lira,

Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlık hizmeti alacaksınız. GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alırken, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve SGK ile sözleşmesi özel hastanelere gidebilirsiniz. Ali Tezel/Millet Gazetesi


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.