Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Nakdi sermaye artışının teşviki de dahil vergisel değişiklikler içeren Yasa Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. PDF Yazdır e-Posta
26 Mart 2015

Image

Hatırlanacağı üzere "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", 9 Mart 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulmuştu.

Söz konusu Teklif' in vergi mevzuatına ilişkin hükümleri ile ilgili açıklamalarımızda yer vermiştik. Yasa Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da görüşülmesi beklenmektedir.

Yasa Teklifi'nin Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen;

- 9. maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanunu'nun "Diğer İndirimler" başlıklı 10. maddesinin birinci fıkrasına (ı) bendinin eklenmesi öngörülmektedir. Bu bent uyarınca, sermaye şirketlerindeki nakit sermaye artışları ile yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden hesaplanan faiz tutarının % 50'si kurumlar vergisi matrahından indirilebilecektir. Böylelikle nakdi sermaye artışlarının teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Ancak bu indirim hakkından finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşekkülleri yararlanamayacaktır.

- 8, 10 ve 11. maddeleriyle Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15. ve 30. maddelerine eklenen ibareler ile Bakanlar Kuruluna, kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi oranlarını halka açık anonim şirketler için farklı oranlarda belirleme yetkisi verilmektedir.

- 3 ve 4. maddeleriyle KDV ve ÖTV Kanunlarına eklenen düzenlemeler ile uluslararası kuruluşlar ve bunların mensuplarının yararlanacağı KDV ve ÖTV istisnalarının kapsamı genişletilmektedir.

- 5. maddesiyle Vergi Usul Kanunu'nun 107/A maddesine elektronik ortamda tebligatın yapılma zamanı ile ilgili bir hüküm eklenmektedir. Buna göre elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış kabul edilecektir.

- 6. maddesiyle Vergi Usul Kanunu'na "Elektronik Yoklama" başlıklı 132/A maddesinin eklenmesi öngörülmektedir. Bu düzenleme ile yoklama faaliyetlerinin elektronik ortamda yürütülebilmesi ve yoklama fişlerinin elektronik ortamda oluşturulabilmesinin önü açılmaktadır.

Teklif aynen yasalaşırsa yukarıda yer verilen düzenlemelerden sermaye artışına ilişkin 9. madde 1 Temmuz 2015 tarihinde, diğerleri ise Kanun'un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir. E&Y


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.