Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kimyasal Madde ve Ürünler ile Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı Yatırımları Teşvik Sisteminde Önemli Değişiklik Yapıldı PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2015
Image

05.03.2015 tarih ve  29286 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 2014/7273 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 15/06/2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın EK-2B sayılı ve “İllerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine İlişkin Sektör Numaraları” başlıklı Ek' inde, Ek’ in dipnotunda ve Teşvik Edilmeyecek veya Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konularına İlişkin EK-4’te değişikliğe gidilmiştir.

1) Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı Yatırımları ile Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı

Yapılan değişiklikle, 2012/3305 sayılı Karar EK-2B’si uyarınca “kimyasal madde ve ürünlerin imalatı” yatırımları bakımında bölgesel desteklerden yararlanamayan illerin de bu desteklerden yararlanmalarının önü açılmıştır. 

Bu kapsamda, “kimyasal madde ve ürün imalatı yatırımları” bakımından daha önceden bölgesel desteklerden yararlanamayan; ancak son değişiklikle bu kapsama giren illere örnek olarak; Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Muğla, Aydın, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Karabük, Manisa, Samsun, Trabzon, Uşak ve Zonguldak illeri verilebilir. 

2014/7273 sayılı BKK ile İstanbul ilinde yapılacak bu tip yatırımlar bölgesel teşvikler kapsamına alınmamıştır.

 

“Bölgesel Teşviklerden” faydalanabilmek için 2012/3305 sayılı BKK’ nın Ek-2A’sı ile her sektör için bölgeler itibariyle belirlenen “asgari yatırım tutarları” kadar yatırım yapılması gerekmektedir. Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı için bölgeler itibarıyla belirlenen asgari yatırım tutarları aşağıdaki tablodaki gibidir.          

1. Bölge

2. Bölge

3. Bölge

4. Bölge

5. Bölge

6. Bölge

4 Milyon TL

3 Milyon TL

2 Milyon TL

1 Milyon TL

1 Milyon TL

500 Bin TL

2014/7273 sayılı BKK ile yapılan bir diğer önemli değişiklikle “rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yatırımları” da İstanbul hariç olmak üzere bölgesel teşvikler kapsamına alınmıştır.

2014/7273 sayılı BKK ile 2012/3305 sayılı BKK’ ya eklenen “Geçici 3. Madde” ile 01/01/2012 tarihinden sonra yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgelerine yukarıda izah ettiğimiz değişikliklerin lehe olanlarının uygulanabileceği belirtilmiştir. 

2) Nişasta Sütünden, Münhasıran Kristal Fruktoz Üretimene Yönelik Yatırımlar 

Yapılan değişiklik öncesi 2012/3305 sayılı BKK’nın EK-4’ünde teşvik edilmeyecek yatırımlar arasında olan “nişasta ve nişasta bazlı şeker” tanımı açılarak “mısır nişastası ve nişasta bazlı şeker” olarak düzenlenmiş ve “nişasta sütünden, münhasıran kristal fruktoz üretimene yönelik yatırımlar”​ ın bu kapsamda olmadığı belirtilmiştir. Buna göre nişasta sütünden, münhasıran kristal fruktoz üretimene yönelik yatırımlar teşviklerden yararlanabilir hale getirilmiştir. 

3) Teşvik Belgesi Kapsamında Kullanılmış Komple Tesis İthali Başvuruları 

2014/7273 sayılı BKK ile yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılmış komple tesis ithal edilebilmesi için Bakanlık'a yapılacak müracaatlar için başvuru ücretinin 10 bin TL olarak uygulanacağı belirtilmiştir. kpmg

Anılan Bakanlar Kurulu Kararı bültenimiz ekinde yer almaktadır. 


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.