Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri (2015/3) PDF Yazdır e-Posta
24 Ocak 2015

Image

 

Son zamanlarda verilen özelgelerden önemli bazılarının özeti aşağıda yer almaktadır. 

1- Kurumlar Vergisi Kanunu

 

Kayıtlara alınmadan iade edilen taşınmaz onarımına ilişkin ve mahkemeye intikal etmiş faturanın, mahkemenin olumsuz kararı neticesinde ödenmesi halinde dönemi geçmiş olsa dahi kayıtlara alınması ve indirim konusu yapılması mümkün müdür?

(07.04.2014 tarih ve 793 sayılı özelge)

Mahkeme kararına istinaden ödenmesi nedeniyle, kararın çıktığı dönemde taşınmazın maliyet bedeline eklenmesi ve amortisman ayrılmak suretiyle Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin birinci fıkrasının(7) numaralı bendine göre gider olarak dikkate alınması mümkündür.

Yurtdışındaki müşteriye mal göndermek üzere, müşterinin bulunduğu ülkede açılan şube için Türkiye’deki vergisel yükümlülükler nelerdir?

(18.04.2014 tarih ve 38 sayılı Özelge)

Kurumların yurt dışında bulunan iş yerleri veya daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri kurum kazançları, belli şartlarla kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

Yurtdışındaki şubeye yapılan satışlara ilişkin bedelin emsallere uygun olması gerekmektedir. Ayrıca yurtdışındaki şube ile gerçekleştirilen işlemlerin, işlemin gerçekleştiği hesap dönemine ilişkin Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporuna dahil edilmesi gerekirken yurtdışındaki şubenin söz konusu işlemlere ilişkin Rapor hazırlamasına gerek bulunmamaktadır.

Garanti kapsamında bedelsiz olarak verilen yenileme hizmetine ilişkin masraflar gider olarak kaydedilebilir mi?

(21.04.2014 tarih ve 13 sayılı özelge)

Yenileme garantisi diğer bir ifade ile garanti kapsamında satılan mallar nedeniyle satış sonrası bedelsiz olarak verilen yenileme hizmetlerinin bedelleri, satış bedelinin bir unsuru olarak satışın yapıldığı yılın hasılatına dahil edilerek vergilendirilmiş bulunduğundan, garanti süresi içerisinde bedelsiz olarak gerçekleştirilecek olan söz konusu yenileme giderlerinin bu işlemlerin yapıldığı yılın matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.

Yurt dışında yerleşik firmadan alınan ilan yayımlama hizmetinin vergilendirilmesi nasıl olmalıdır?

(29.09.2014 tarih ve 2307 sayılı özelge)

Yurt dışında mukim bir şirketin verdiği hizmetler karşılığında elde ettiği kazancın Türkiye'de vergilendirilmesi için bu kazancın Türkiye'de bulunan bir işyeri vasıtasıyla elde edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda vergilendirme yurt dışında yapılacaktır.


2- Vergi Usul Kanunu

 


Yurtdışındaki müşteriye mal göndermek üzere, müşterinin bulunduğu ülkede açılan şube için Türkiyedeki vergisel yükümlülükler nelerdir?

(18.04.2014 tarih ve 38 sayılı özelge)

Yurt dışında bulunan şubeye, aynı ülke mukimi başka bir  firmaya satışı yapılmak üzere mal gönderilmesi halinde, şube adına fatura düzenlenmesi mümkündür.

Banka tarafından satışı yapılan gayrimenkul ne şekilde belgelendirilir?

(11.04.2014 tarih ve 2779 sayılı özelge)

Bankaların  yapacakları döviz alım-satım işlemleri ile menkul kıymetler borsasında aracı kurum sıfatıyla müşterileri adına yaptıkları menkul kıymet alım satımları hariç olmak üzere, yaptıkları bütün hizmetler veya satışlar dolayısıyla lehlerine tahakkuk edecek tutarlar için dekont düzenleyerek bu satışı belgelemeleri gerekmektedir.

Bedelsiz olarak devredilen boru hattı tesliminde fatura düzenlenmeli midir?

(17.04.2014 tarih ve 382 sayılı özelge)

Doğalgaz temin edebilmek için tesis edilen ve yapımını müteakip bedelsiz olarak ilgili kuruma devredilecek olan boru hattı ve istasyonu için, Vergi Usul Kanunu’nun 267. maddesi uyarınca hesaplanacak emsal bedel üzerinden aynı Kanun’un 231. maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen süre içerisinde devredilen kurum adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Öte yandan, mükellefler tarafından iktisap edilerek defter kayıtlarına geçirilen, değerleme gününde envantere dahil olan ve kullanılma şartı aranmaksızın kullanılmaya hazır halde bulunan iktisadi kıymetler için amortisman ayrılması söz konusu olduğundan, doğalgaz temin edebilmek için tesis edilen ve yapımını müteakip bedelsiz olarak ilgili kuruma devredilmek suretiyle işletme tasarrufunda bulunmayan boru hattı ve istasyonu üzerinden amortisman ayrılması mümkün bulunmamaktadır.

 3- Katma Değer Vergisi Kanunu

 

Toplu iş sözleşmesi kapsamında işçilere dağıtılan giyim eşyası (gömlek, pantolon, ayakkabı) ve gıda paketlerine ilişkin ödenen bedellere ait KDV  indirim konusu yapılabilir mi?

(20.06.2014  tarih ve 113 sayılı özelge)

Personele verilen demirbaş niteliğinde olmayan ayakkabı ve elbise gibi giyim eşyaları ile yapılan gıda yardımlarının ücret olarak kabul edilmesi ve hizmet erbabının brüt ücretine dahil edilerek Gelir Vergisi Kanunu’nun ücretin vergilendirilmesine ilişkin hükümleri doğrultusunda vergiye tabi tutulması gerekmekte olup, ayrıca genel giderler kapsamında indirim konusu yapılabilecektir.

Toplu iş sözleşmesi kapsamında demirbaş niteliğinde olmayan giyim eşyaları ile Ramazan ayı ve dini bayramlarda verilen gıda gibi ihtiyaç malzemelerinin hizmet erbabına bedelsiz olarak teslimi Kanun’un 1/1 ve 3/a maddeleri uyarınca KDV’ye tabidir.

Öte yandan, personele dağıtılmak üzere satın alınan mallara ilişkin yüklenilen KDV nin, KDV Kanunu’nun 29/1 maddesine göre indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Hizmet ihracına ilişkin yüklenilen vergilerin iadesinde Döviz Alım Belgesi gerekli midir?

(09.04.2014  tarih ve 847  sayılı özelge)

Hizmet ihracında KDV istisnasının uygulanabilmesi için 26 seri no.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümünde sayılan diğer şartların yanı sıra hizmet bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi zorunlu olup yurt dışındaki müşteri için ifa edilen hizmetlerin, hizmetin ifa edildiği dönemde, bedelin döviz olarak Türkiye'ye gelmesi beklenilmeden ihracat kapsamında beyan edilmesi gerekmekte, ancak bu şekilde beyan edilen işlemlerle ilgili yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan vergilerin KDV Kanunu’nun 32. maddesi kapsamında iadesi ise hizmet bedeli döviz olarak Türkiye'ye gelmeden yerine getirilmemektedir.

KDV Kanunu’nun 11/1-a maddesi kapsamındaki işlemlerden doğan iadelere ilişkin usul ve esaslar ise 84 seri no.lu KDV Genel Tebliğinde belirlenmiş olup Tebliğin "Mahsup Talebinde Aranılan Belgeler" başlıklı (1.1.3.) bölümünde, nakden veya mahsuben iade taleplerinde dilekçenin yanı sıra iade hakkı doğuran işlem (hizmet ihracatı) itibarıyla vergi dairesine, bu bölümde sayılanların yanı sıra münhasıran 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesi aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylanmış örneği ya da dövizin yurt dışından geldiğini gösteren bankadan alınmış belgenin ibrazının gerektiği açıklanmıştır.

Tersanelerde bakım ve onarıma giren yabancı bayraklı gemilere yapılan boya teslimleri KDV’ye tabi midir?

(20.05.2014  tarih ve 1391 sayılı özelge)

Tamir-bakım amacıyla ülkemizdeki tersanelere gelen yabancı bayraklı gemilere yürürlükteki gümrük mevzuatı çerçevesinde tamir-bakım kapsamındaki boya teslimlerinin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ulusal güvenlik kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetlerde kurumların yüklenici firmalara evrakları KDV beyanname verilme süresinden sonra vermesi mümkün müdür?

(18.04.2014  tarih ve 1027 sayılı özelge)

İstisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, 112 seri no.lu KDV Genel Tebliği ile belirlenmiş olup, Tebliğin (2.2.) "İstisnanın Uygulanması " başlıklı bölümünde,

"2.2.1. Ulusal Güvenlik Kuruluşlarına Doğrudan Yapılan Teslim ve Hizmetlerde

Ulusal güvenlik kuruluşlarına istisna kapsamında doğrudan teslim ve hizmet ifasında bulunan yükleniciler, düzenleyecekleri faturada bu Tebliğin (2.1) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde istisna uygulayarak işlem yapacaklardır. Faturada istisna kapsamına girmeyen işlemler de bulunuyorsa, istisna olan işlemler ayrıca gösterilecektir. Bu mal ve hizmetleri alan ulusal güvenlik kuruluşları faturayı düzenleyen yükleniciye istisna kapsamında yapılan işlemin belgelenmesi amacıyla örneği (Ek:2)'de yer alan yetkili birim amirinin mühür ve imzasının tatbik edileceği bir yazı vereceklerdir. Bu yazıda mükellefin kimlik bilgileri ile faturanın tarih ve numarasına yer verilerek, fatura muhteviyatı mal ve hizmetlerin 3065 sayılı KDV Kanununun 13/f maddesi gereğince KDV'den müstesna olduğu belirtilecektir. Bu yazının Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümlerine uygun olarak yüklenici tarafından saklanacağı ve gerektiğinde yetkililere ibraz edileceği tabiidir.

İstisna kapsamına giren malların ulusal güvenlik kuruluşu tarafından ithal edilmesi halinde söz konusu yazı ilgili gümrük idaresine hitaben düzenlenecektir.

..." denilmektedir.

Buna göre, ulusal güvenlik kuruluşlarına yapılan mal teslimleri ve hizmet ifalarında, bu mal ve hizmetleri alan ulusal güvenlik kuruluşları tarafından istisna kapsamında yapılan işlemin belgelenmesi amacıyla düzenlenecek yazının (EK-2) şirketinize tesliminden sonra istisna kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır.

Uluslararası karasularında verilen hizmetler KDV’ye tabi midir?

(15.04.2014  tarih ve 46 sayılı özelge)

Uluslararası karasularında ifa edilecek hizmetler, yurt dışında ifa edildiğinden ve hizmetten yurt dışında yararlanıldığından KDV’nin konusuna girmemekte olup, verilen bu hizmetler dolayısıyla katma değer vergisi hesaplanmaması gerekmektedir.

Ayrıca, verginin konusuna girmeyen bu hizmetlerle ilgili yüklenilen vergilerin KDV Kanunu’nun 30/a maddesine göre indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Vagon tesliminin KDV istisnası kapsamında değerlendirilebilir mi?

(11.04.2014  tarih ve 2774 sayılı özelge)

KDV Kanunu’nun 13/a maddesi kapsamında KDV ödenmeksizin alınan vagonların teslimi, genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, söz konusu vagonların tesliminde katma değer vergisi hesaplanacaktır. Ancak alıcının, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflerden olması ve KDV mevzuatındaki diğer şartları taşıması kaydıyla söz konusu vagonların tesliminde istisna uygulanması mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, Kanun’un 13/a maddesi kapsamında KDV ödenmeksizin alınan vagonların yürürlükteki ihracat hükümleri çerçevesinde yurt dışı edilmesi halinde bu vagonların teslimi ihracat istisnası kapsamında KDV’den istisna tutulacaktır.

Garanti kapsamında yurtdışındaki satıcı firma tarafından değiştirilen telefonların ithalinde KDV durumu ne olur?

(07.04.2014 tarih ve 745 sayılı özelge)

Arızalı cep telefonları gider makbuzu düzenlenmek suretiyle 54 seri no.lu KDV Genel Tebliğindeki usul ve esaslar çerçevesinde nihai tüketicilerden toplanabilir. Yürürlükteki Gümrük Mevzuatının ihracat hükümlerine uygun bir şekilde yurtdışındaki firmaya tesliminde ise KDV Kanunu’nun 11/1-a ve 12 nci maddelerine göre ihracat istisnasından yararlanılabilir.

Arızalı telefonların yeni telefonlarla değiştirilmesi amacıyla yurtdışından getirilen telefonların ithali, KDV’ye tabidir ve daha önce arızalı telefonları geri alınan müşterilere tesliminde fatura ve benzeri belgeler düzenlenmek suretiyle genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanması gerekir.

Diğer taraftan, ithalat sırasında ödenen KDV tutarları KDV Kanunu’nun 29 ila 34. maddelerindeki düzenlemeler çerçevesinde indirim konusu yapılabilir.

Kargo taşımacılığı yapan firmanın içinde hizmet verdiği firmalara ait eşya bulunan kamyonunun yanması üzerine sigortadan alınan paranın mal sahiplerine ödenmesinde KDV hesaplanmalı mıdır?

(01.04.2014 tarih ve 700 sayılı özelge)

Bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmeyen veya buna bağlı olarak ortaya çıkmayan sigorta tazminatları KDV'nin konusuna girmemektedir.

Bu durumda, pert olan mallar için sigorta şirketi tarafından ödenen sigorta bedeli bir teslim veya hizmetin karşılığı olmadığından (tazminat niteliğinde bulunduğundan) katma değer vergisine tabi olmayacaktır.

Kayıtlara alınmadan iade edilen taşınmaz onarımına ilişkin ve mahkemeye intikal etmiş faturanın, mahkemenin olumsuz kararı neticesinde ödenmesi halinde dönemi geçmiş olan KDV indirim konusu yapılır mı?

(07.04.2014 tarih ve 793 sayılı özelge)

İndirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği KDV Kanunu ile hüküm altına alınmıştır.

İlgili hükümler uyarınca, ifa edilen hizmete ilişkin olarak düzenlenen, ancak sözleşme şartlarına uygun ve süresi içerisinde teslim edilmediği gerekçesiyle kayıtlarınıza alınmayan faturadaki katma değer vergisinin, aleyhinize sonuçlanan yargı kararına istinaden indirim hesaplarına alınması mümkün değildir.

Merkezi yurt dışında olan bir firmanın İstanbul şubesinin yurt dışındaki firmaya verdiği danışmanlık hizmetinde istisna uygulanması mümkün müdür?

(29.09.2014 tarih ve 2305 sayılı özelge)

KDV Genel Uygulama Tebliğinin II/A-2. bölümünde de hizmet ihracına yönelik;

-  Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapıldığının, yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen fatura ve benzeri belge ile tevsik edileceği,

-  Hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kastın, Türkiye'de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgisinin olması, Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisinin bulunmaması olduğu,

açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre;

1- Şube tarafından yurtdışındaki müşteriye Türkiye pazarı için verilen hizmetler KDV’ye tabi bulunmaktadır.

2- Şube tarafından yurtdışındaki müşteriye birebir görüşme ve toplantı yoluyla ya da internet, e-posta, telefon, tele-konferans vb iletişim araçları yoluyla Türkiye'de verilen danışmanlık hizmetinin, yurt dışındaki yerleşik firmanın Türkiye dışında gerçekleştireceği (Türkiye dışındaki pazarlarla ilgili) teslim ve hizmetleri için faydalanacağı mahiyette olması halinde verilen danışmanlık hizmetinin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

3- Danışmanlık hizmetinin (birebir görüşme ve toplantı yoluyla) yurtdışında verilen kısmı ise KDV’nin konusuna girmemektedir.

Hava meydanlarında gerçekleşen hizmetlerde KDV istisnası uygulanması mümkün müdür?

(21.04.2014 tarih ve 1113 sayılı özelge)

Liman ve hava meydanlarında verilen hizmetin; KDV Kanunu’nun hem 13/b maddesi hem de 17/4-o maddesi kapsamında istisna olması halinde, bu hizmete ilişkin olarak Kanun’un 13/b maddesine göre işlem yapılacaktır.

Buna göre, havaalanında verilen yolcu indirme-bindirme, konma, konaklama, manifesto (yolcu listesi), plan çekme, hava sahalarında çalışma, meydan açtırma (meydan çalışma saatinin uzatılması) hizmetleri yukarıda yer alan hükümler uyarınca KDV’den istisnadır.

Bedelsiz olarak devredilen boru hattı teslimi KDV’ye tabi midir?

(17.04.2014 tarih ve 382 sayılı özelge)

Doğalgaz temin edebilmek için tesis edilen ve yapımını müteakip bedelsiz olarak ilgili kuruma devredilecek olan boru hattı ve istasyonun; fatura düzenlemek suretiyle ........ teslimi genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi olup, devre konu iktisadi kıymetlerin bedelinin bulunmaması veya bilinememesi halinde Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesince tespit edilecek emsal bedel üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

Serbest bölge dışındaki firma tarafından serbest bölge içinde bulunan firmaya verilen işgücü temin hizmeti nasıl vergilendirilir?

(02.04.2014 tarih ve 89 sayılı özelge)

Serbest bölge dışındaki firma tarafından serbest bölge içinde bulunan firmaya verilen işgücü temin hizmeti KDV’ye tabi bulunmakta olup, söz konusu işgücü temin hizmeti nedeniyle düzenlenecek faturalarda hesaplanan KDV üzerinden 9/10 oranında tevkifat yapılması gerekmektedir.

Öte yandan, 117 seri no.lu KDV Genel Tebliğinin 3.2.5. bölümünde belirtildiği üzere, işgücü temin hizmeti veren mükelleflerin söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin etmeleri halinde, sadece kendilerine verilen işgücü temin hizmetlerinde tevkifat uygulanacaktır.

Ayrıca, Türkiye'de yerleşik veya serbest bölgede faaliyet gösteren firmalar tarafından bilfiil serbest bölge içinde ifa edilen hizmetler vergiden müstesna olup, serbest bölgede faaliyet gösteren şirketlere yurt içinde bulunan firmalar tarafından bilfiil serbest bölge içinde verilen hizmetler KDV Kanunu’nun 17/4-ı maddesi uyarınca KDV den istisnadır.

Mükellefiyet tesisi öncesinde yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilir mi?

(28.05.2014 tarih ve 1497 sayılı özelge)

KDV Kanunu’nun;

-   29/1. maddesinde; mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV'den kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV'yi indirebilecekleri;

-   29/3. maddesinde; indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği,

-   34/1. maddesinde, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait KDV, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği, hüküm altına alınmıştır.

Bu açıklamalar çerçevesinde, KDV mükellefiyetinin tesisinden önce faaliyete ilişkin olarak yüklenilen KDV’nin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak kaydıyla KDV mükellefiyetinin tesisinden sonra kanuni defterlere kaydedilmesi ve indirim konusu yapılması mümkündür.

Yukarıda özetlenen özelgeler ile diğer çok sayıda özelgenin tam metnine www.gelirler.gov.tr internet adresinin mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz. pwc

 


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.