Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş kazasında kusur nasıl belirleniyor? PDF Yazdır e-Posta
23 Ocak 2015

Image

İş kazası meydana gelmeden, iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini bütün işverenler bilir.

Ancak, bu konuda işverenlerce az bilinen ya da bilinmeyen hususlar, işverenlerin iş kazasında kusur derecesinin belirlenmesinde önemli rol oynar.

 

A) Eğitimin belgelenmesi

İş kazasını soruşturan müfettişin, ilk incelediği husus, kaza geçiren işçinin işe başlamadan önce veya işbaşında, yapacağı iş, kullanacağı makine ile ilgili eğitime tabi tutulup tutulmadığını, belirlemektir. Bu nedenle, işçilerinize verdiğiniz eğitimi belgeleyin ve bu belgeleri işçi dosyasında saklayın.

 

B) Mesleki kıdem

İşçinin yaptığı iş ve kullandığı ekipmanla uyum içinde olması için yeterli sürenin geçmesi gerekmektedir. Kaza geçiren işçinin mesleki kıdemi, yani çalışma süresinin bir yıl veya daha uzun olması, iş kazasında işverenin kusur derecesini düşürmekte etkili olmaktadır.

 

C) 18 yaş

Kaza geçiren işçinin 16-18 yaş aralığında olması, işverenin kusur derecesini yükselten etkenlerden birisidir.

 

D) Mesleki sertifika

Kaza geçiren işçinin yaptığı işle ilgili sertifika veya diplomasının olması işverenin kusur derecesini azaltan etkenlerdendir.

 

E) İşçinin kusuru

Kaza geçiren işçinin ağır kusuru nedeniyle iş kazasının meydana gelip gelmediği, işverenin kusur derecesini etkilemektedir. Ahmet Metin Aksoy

 

http://www.dunya.com/is-kazasinda-kusur-nasil-belirleniyor-251034h.htm


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.