Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Binlerce memura emeklilik müjdesi PDF Yazdır e-Posta
22 Ocak 2015
Image

Okurlarımızdan gelen sorular oldukça dikkat çekici. Örneğin, isminin açıklanmasını istemeyen bir okurumuz bize şöyle bir soru yöneltmiş: “Ali bey, 1988-2003 arasında yaklaşık 15 yıl memuriyet yaptım. Sonrasında da cezaevinde düştüm. Halen de içerdeyim. 10 yılı olan memur emekli olacak deniliyor. En doğrusunu siz bilirsiniz, lütfen bizi aydınlatır mısınız?”

Sevgili okurumuza müjdeyi verelim. Evet, Millet Gazetesi’nde daha önce duyurduğumuz gibi 18 Ocak 2015 gününden itibaren geçmişte en az 10 yıl memuriyet yapanlar eğer 61 yaşını doldurmuş ise eski adıyla ‘Emekli Sandığı’na yeni adıyla SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi’ne dilekçe ile başvurup hemen emekli olabilirler.

AYM MAHKEMESİ NE DEMİŞTİ!

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun geçici 206. Maddesi diyordu ki: “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar”

İşte bu madde içindeki “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan" ibaresi Anayasa Mahkemesinin 2012/147 Esas ve 2013/78 Karar sayılı kararlarıyla 18.01.2014 günü Resmi Gazetede yayınlandı ve iptal edildi. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yeni bir düzenleme yapması için 1 yıl süre verdi. Yüksek mahkemenin geçiş için tanıdığı süre 18 Ocak 2015 tarihinde sona erdi. TBMM bu konuda bir düzenleme yapmadığı için 5434 sayılı Kanun’un yeni hali resmen kabul edilmiş oldu.

61 YAŞINDA EMEKLİ OLURSUNUZ!

Anayasa Mahkemesi kararında "Sosyal güvenlik sisteminde değişiklik yapılırken, hizmet süresini tamamladıktan sonra istifa eden ve yaş koşulunu sağlayacağı tarihi bekleyerek emeklilik hakkını kazanacağını düşünen ve bu düşünceyle memuriyete girenlerin bir kısmının itiraz konusu kural nedeniyle emekli olamaması, üstelik benzer durumda olan bir kısım kişilerin çalışamayacak derecede ileri yaşlarda olması ya da olası malullük hâllerine düşmesi gibi kimi durumlar karşısında eksik hizmet sürelerini çalışma ve prim ödeme suretiyle doldurmasının mümkün olamayacağı açıktır" demişti.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı sonrası 61 yaşında emeklilikten 10 yılla da yararlanılabileceğinin önü açılmış oldu. Zira 08.09.1999'da Emekli Sandığı iştirakçisi durumunda olmayan yani bu tarihten önce istifa etmiş bulunan veya bu tarihten sonra ve Ekim 2008’den önce memuriyete başlamış olanların 10 yılla emeklilik hakkından faydalanmaları gerekecek.

Siz de şimdi cezaevinden SGK’ ya emeklilik talep dilekçesi gönderin. Size aylık yaklaşık 1400 lira emekli maaşı verecekler 

İKRAMİYE İÇİN DAVA AÇABİLİRSİNİZ

Öte yandan 5434 sayılı Kanunun emekli ikramiyesi ile ilgili 89. Maddesinde de son yapılan değişiklik ile içinde en az 15 tam yıl memuriyeti olanlara da emekli ikramiyesi ödenmektedir. Şayet, memuriyetten istifa ederek ayrılmışsanız, emekli olunca size 15 yıl için yaklaşık 36 bin lira kadar ikramiye de ödemeleri gerekir. Memuriyetten çıkarılmışsanız bu kez ikramiye almak için dava açmanız gerekir.

1999'DA AYRILANLAR DİKKAT

Sosyal Güvenlik Kurumu sadece 8.9.1999 gününden önce 10 yıllık memuriyeti tamamlamış ve şu an 61 yaşını tamamlamış olanlara emeklilik hakkı veriyor. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum; 8 Eylül 1999 gününden sonra 10 yılı tamamlayıp istifa etmiş, memuriyetten ayrılmış olanlar da SGK’ ya emeklilik dilekçesi göndersin. SGK’nın reddinden sonra da idari yargı yerlerinde dava ederek emekli olma şansı yakalasınlar.

İKİNCİ EMEKLİ MAAŞI OLUR MU?

5335 sayılı Kanunla kamuda emekli çalıştırılmasının yasaklanması nedeniyle SSK, Bağ-Kur veya özel banka sandığından bağlanan emekli aylığını kestirmek suretiyle memuriyete başlayanların 15 yıllarını tamamlayamadan 65 yaştan resen emekli edilenler de SGK’ ya İKİNCİ EMEKLİLİK için dilekçe versinler. Ret almaları halinde dava ile ikinci emeklilik hakkı için uğraşsınlar...

EN DÜŞÜK AYLIK 1.400 LİRA

5434 sayılı Kanuna göre en düşük emekli aylığı en düşük göstergeli memurun en az 30 yıllık süresine göre hesaplanacak emekli aylığından daha düşük emekli aylığı bağlanmayacağından, 10 yılı olup da şimdi emeklilik dilekçesi verecek olanlara da yaklaşık 1400 lira emekli aylığı ödenecek. Ali Tezel

http://www.millet.com.tr/binlerce-memura-emeklilik-mujdesi-yazisi-1265964


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.