Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Uzaktan çalışma başlıyor PDF Yazdır e-Posta
19 Aralık 2014
Image

Meclis’e sunulan yeni torba kanunda milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren konular var. Bunlardan birisi de ‘uzaktan çalışma’ düzenlemesi. Esnek çalışma modelleri arasında yer alan uzaktan çalışma, aslında daha önce de gündeme gelmiş fakat sendikaların direnci sonucu rafa kalkmıştı. Şimdi yasa tasarısı olarak sunulan paketle yeniden gündeme geldi.
 
İş ve sektör sınırı yok
 
Tasarıya göre uzaktan çalışmanın detayları şöyle:

• Tasarıya göre, iş ve sektör sınırlandırması olmaksızın, bütün işyerleri için uzaktan çalışma sözleşmesi yapılabilecek.

• İşveren, uzaktan çalışan işçinin ücretini işyerindeki emsal işçiye göre belirleyecek.

• Uzaktan çalışma sözleşmesinin yazılı olarak yapılması gerekiyor.

• Sözleşmede işin tanımı, yapılma şekli, ücret, işin yapılacağı yer ve işverence sağlanacak araç gereçler ayrıntılı olarak yer alacak.

• İşveren, uzaktan çalışan işçinin çalışma süresini bir puantajla takip edecek.
Diğer hususlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle netleşmiş olacak.
 
Fiilen uygulanıyor
 
Esasında şu an yasal altyapısı bulunmasa da uzaktan çalışma modeli pek çok işyerinde uygulanıyor. Özellikle hizmet (çağrı merkezi, bilgisayar-bilişim, tercüme vb.) sektöründe sıkça başvurulan bir yöntem. Dolayısıyla yapılacak olan düzenleme bir nevi uygulamanın adını koymak ve standartlarını belirlemek anlamına geliyor. İşverenlerin uzun süredir bu konuda ısrarcı olduğunu biliyoruz. Fakat burada esneklikle iş güvencesi ve sosyal haklar arasında dengenin iyi kurulması gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği, sendikal haklar ve sosyal güvenlik açısından düzenlemenin sonuçları enine boyuna tartışılmalı. Ayrıca sektör ve iş kolu sınırlandırması olmaksızın bütün işlerde uzaktan çalışmanın mümkün olması, suistimale meydan verebilir. Dolayısıyla aceleye getirmeden, sosyal taraflarla istişareli bir şekilde yasalaşma sürecinin yürütülmesi yerinde olacaktır. Aksi halde, Soma torba kanununda görüldüğü gibi, birkaç ayda bir yasa değişikliği yapmak zorunda kalınabilir.
 
Borcu sildirebilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, tesadüfen SGK prim gün sayıma bakarken GSS prim borcumun olduğunu gördüm. 01.01.2012-01.01.2013 tarihleri arası için borç tahakkuk etmiş. Oysa ben aynı dönemde Şekerbank’ta çalışıyordum. Bildiğim kadarıyla Şekerbank’ın kendi sandığı vardı ve bizim primlerimiz oraya ödeniyordu. Buna rağmen aynı dönemde bana GSS borcu çıkarılabilir mi? Buna karşı nasıl bir yol izlemem gerekir? Tuğbay T.

Cevap: Değerli okurum, Şekerbank da dahil olmak üzere birçok banka ve borsanın kendi emekli sandığı bulunmaktadır. Bu sandıklara tabi olarak çalışan kişiler ayrıca GSS primi ödemezler. Zira sağlık güvenceleri de sandıklarca sağlanır. Dolayısıyla Şekerbank’ta çalıştığınız dönem için SGK tarafından size GSS borcu çıkarılmamış olması gerekir. Muhtemelen yanlış bir işlem sonucu borç tahakkuk etmiştir. En yakın SGK müdürlüğüne dilekçe vererek itiraz edebilirsiniz. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/uzaktan-calisma-basliyor-yazisi-1398130

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.