Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği personeli bulundurmayanlara af geliyor PDF Yazdır e-Posta
17 Aralık 2014
Image

Bildiğiniz gibi 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarıldı. Buna göre 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle bütün tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği personeli (iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli) görevlendirme şartı getirildi. Görevlendirmeyen işveren hakkında her ay;

• İş güvenliği uzmanı için 5.601 lira,

• İşyeri hekimi için 5.601 lira,

• Diğer sağlık personeli için 2.800 lira

para cezası uygulanacaktı. Yani İSG personeli görevlendirmeyen işverene her ay 14 bin lira ceza uygulanması gerekiyordu.

Yüzde 70 tınmadı!

Yasa yürürlüğe girdi girmesine fakat 680 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işyerinden sadece 210 bini yasayı yani devleti ciddiye aldı ve personel görevlendirdi. Buna karşın 470 bin işveren hiç oralı olmadı. Yani ne iş güvenliği uzmanı ne hekim ne de sağlık personeli görevlendirdi. Peki biz bunu nereden biliyoruz? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamasından. Bakanlık, tek tek hangi işyerinde personel görevlendirildiğini biliyor. Zira görevlendirme yapan işverenler İSG-Katip isimli programa bildirim yapıyor. Buraya giriş yapan işverenlerle SGK kayıtları karşılaştırıldığında, hangi işverenin görevlendirme yapmadığı net olarak görülüyor.

470 bin uyanık, 210 bin enayi

Peki yasayı hiç takmayan 470 bin işyerinin başına ne geldi dersiniz? Normalde bu işyerlerinden her birisi hakkında 2014/Ocak itibariyle her ay için 14 bin lira ceza uygulanması gerekiyordu. Yani 2014 yılında bu işyerlerinin her birisi hakkında 168 bin lira ceza uygulanacaktı. Fakat bu ceza uygulanmadığı gibi şimdi Meclis’te olan yeni iş güvenliği tasarısıyla bunların tamamına af getiriliyor. Yasa çıktıktan sonra üç ay içinde görevlendirme yaparlarsa, geçmiş yılın hesabı sorulmayacak. Böylece devlet, toplam 45 milyar lira (yazıyla yalnız kırk beş milyar Türk Lirası) alacağına tamamen kalem çekmiş oluyor. Yani devlet, kendi koyduğu kuralı çiğneyenleri adeta ödüllendiriyor. Peki o halde soralım:

• 2014/Ocak itibariyle bu 470 bin işyerini isim isim bilen ve ceza uygulamayan bürokrasi hakkında bir işlem yapılacak mı?

• Bu 470 bin işyerinden hangilerinde ölümlü-yaralanmalı kaza oldu? Ve devlet bunlara “neden İSG personeli görevlendirmedin” diye sordu mu?

• Devletin koyduğu kurala uymak için fedakarlık yapan 210 bin işverene bir izahımız var mı? Bu işverenlerin şu an ne düşündüklerini tahmin edebiliyor muyuz?

• İSG personeli görevlendirecek gücü olmayan ve aylık 14 bin lira cezadan da korktuğu için kapısına kilit vurmuş kaç işyeri olduğunu biliyor muyuz?

SSK’ya geçebilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, 1966 doğumlu eşim 2003 yılında isteğe bağlı Bağ-Kur kapsamında prim ödemeye başladı. Çocuklarımızın doğumları 2003 yılından önce olduğu için doğum borçlanması da yapamıyor. Acaba emeklilik için isteğe bağlı ödemeye devam etmemiz mi yoksa SSK’ya geçmemiz mi daha avantajlı olur? Mustafa G.

Cevap: Değerli okurum, eşiniz isteğe bağlı sigortada devam ederse 9000 gün (25 yıl) SSK’ya geçerse 7000 günle emekli olur. Her iki durumda da emeklilik yaşı 58’dir. Daha az prim ödemesini isterseniz, isteğe bağlı sigortada 5740 günü doldurduktan sonra bir işyerinden sigortalı olup kalan 1260 günü 4/a’da tamamlayabilirsiniz. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/45-milyarlik-gizli-af-yazisi-1394471


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.