Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Amortisman ayırma Koşulları ve Kayıtlarını Takip Yöntemi PDF Yazdır e-Posta
19 Aralık 2014
Image

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 189. maddesinde;Üzerinden  amortisman  yapılan  kıymetler  ve  bunların  amortismanları  aşağıda  yazılı şekillerden her hangi biri ile gösterilir:

1. Envanter defterinin ayrı bir yerinde;

2. Özel bir amortisman defterinde;

3. Amortisman listelerinde.

Amortisman  kayıtları,  amortismana  başlandığı  tarihten  itibaren  her  yılın  amortismanı  ayrı  ayrı gösterilmek şartiyle birbirine bağlanır. İşletmeye yeniden giren iktisadi kıymetlerle bunların amortismanlarının evvelki yıllara ait kayıtlarda devam ettirilmesi caizdir. Amortisman  defteri  veya  listelerinin  kayıtları  envanter  kaydı  hükmündedir.  Yukarıdaki  esaslara  göre kayıtlarda gösterilen iktisadi kıymetlere ait değerler envanter defterine toplu olarak geçirilebilir.”

Her ne kadar kanun maddesinde amortisman listesinden bahsedilmiş olsa da bu listenin neyi içerdiği ve şekil şartlarının olup olmadığı noktasında bir belirleme yapılmamıştır. Diğer taraftan tasdikte tabi defterler içinde envanter defteri sayılmış amortisman defteri ve amortisman listesi sayılmamıştır. Bu durumda eğer mükellef amortisman listesini envanter defterinde tutmuşsa tereddütsüz envanter defteri tasdike tabi olduğundan envanter defterinin tasdiki kapsamında amortisman kayıtları da tasdik edilmiş olacaktır. Buna mukabil şayet mükellef; amortisman kayıtlarını özel bir amortisman defteri veya amortisman listesinde gösterme yolunu seçerse bu kayıtlar da tasdike tabi olacak mıdır, sorusu gündeme gelmektedir. Her ne kadar tasdik zorunluluğu olanlar içinde açıkça sayılmasa da VUK 220. Maddenin son fıkrasında; “Bu kanunla cevaz verilen hallerde yukarıda yazılı olanların yerine kullanılacak olan defterler de tasdike tabi tutulur.” şeklinde bir hüküm mevcuttur. VUK 189. Maddenin son fıkrası ise “Amortisman  defteri  veya  listelerinin  kayıtları  envanter  kaydı  hükmündedir.” Şeklindedir. Bu bağlamda madde 189 ve 220’nin birlikte değerlendirilmesi durumunda amortisman kayıtlarının özel bir amortisman defteri ile tutulması halinde de tasdik edilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Buna mukabil 220. maddede sadece “defterler” hükmü geçtiğinden amortisman listesinin de tasdike tabi olduğu gibi bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Abdullah Armağan E-Yaklaşım / Aralık 2014 / Sayı: 264


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.