Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile yapılan yeni düzenleme ve değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
07 Aralık 2014
Image

1 Kasım 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

A- KÜLÇE METAL TESLİMLERİNDE KDV TEVKİFAT ORANI 7/10’DAN 5/10’A İNDİRİLDİ

Külçe metal teslimlerinde 7/10 olarak uygulanmakta olan KDV tevkifat oranı, 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren 5/10’a indirilmiştir.

B- KDV TEVKİFAT UYGULAMASINDAN KAYNAKLANAN İADE ALACAKLARININ MAHSUP EDİLECEĞİ BORÇLARLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK

Mükelleflerin kendilerinin, ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların),

- Vergi dairelerine olan bütün borçlarına (Devlete ait olup vergi dairelerince takip edilen tüm amme alacaklarına),

- İthalde alınan vergilere,

- SGK’ ya olan borçlarına (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsup edilebilecektir.

Tevkifat uygulamasından doğan KDV iade alacakları da artık trafik cezaları, idari para cezaları vb.lere mahsup edilebilecektir.

C- HİZMET İHRACATINDAN KAYNAKLANAN NAKİT KDV İADELERİNDE ESKİYE DÖNÜLDÜ,  BU İADELER DE ARTIK YMM RAPORU İLE YAPILABİLECEK

Hizmet ihracatından kaynaklanan nakit KDV iadelerinin de YMM Raporu karşılığı yapılması uygun görülmüştür. Tebliğde bu yeni değişikliğin 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği belirtilmiş olmakla birlikte, Kasım 2014 döneminden itibaren yapılan hizmet ihracatları için mi yoksa önceki dönemlere ilişkin olsa dahi 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren verilecek YMM raporları için de mi geçerli olacağı konusunda bir açıklamaya yer verilmemiştir.

Ç- YOLCU BERABERİ EŞYA İSTİSNASINDAN DOĞAN İADELERDE ARANILAN BELGELER DARALTILDI

1 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile yolcu beraberi eşya ihracı istisnasından doğan iadelerde yüklenilen KDV listesi ve iadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu aranılması uygulamasından 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren vazgeçilmiştir. Yapılan bu değişiklik, son derece doğru ve yerinde bir düzenlemedir. Çünkü, burada satıcı yüklendiği KDV’yi değil, turiste iade ettiği KDV’nin iadesini talep ettiğinden, yüklenilen KDV listesi ile iadesi talep edilen KDV hesaplama tablosunun istenilmesinin zaten bir anlamı bulunmamaktaydı.

D- MESLEKİ ODAYA ÜYELİK BELGESİNDE NOTER ONAYI KALDIRILDI

Yapılan yeni düzenleme ile söz konusu belgenin notere onaylatılma zorunluluğu kaldırılmıştır.  Dolayısıyla, anılan tarihten itibaren ilgili meslek odası üyelik belgesinin aslı veya ilgili oda tarafından onaylı örneğinin ibrazı yeterli olacaktır.

E- KIYMETLİ TAŞLARLA İLGİLİ YENİ KDV İSTİSNASININ ESASLARI BELİRLENDİ

Söz konusu istisna, kıymetli taşların Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasasında işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa içinde veya ilgili mevzuatına göre borsaya bildirilmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışında el değiştirmesini kapsamaktadır. Bu taşların, yukarıda belirtilenler dışındaki teslim, ithal ve el değiştirmeleri 11.09.2014 tarihinden itibaren KDV istisnası kapsamına girmediğinden genel hükümlere göre KDV’ye tabi olacaktır. Ayrıca, istisna kapsamına alınan kıymetli taşları ihtiva eden veya bu taşlardan yapılmış eşya teslimlerinde özel matrah şekli uygulamasının usul ve esasları belirlenmiştir. Buna göre,  istisna kapsamına alınan kıymetli taşları ihtiva eden veya bu taşlardan yapılmış eşya teslimlerinde KDV matrahı, teslim bedelinden kıymetli taş bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak tespit edilecektir. Kıymetli taş bedeli olarak Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasasında oluşan fiyat esas alınacaktır. Düzenlenecek faturada, eşyanın KDV hariç satış bedeli ile kıymetli taşın cins, adet, kırat ve bedeli ayrıca yer alacaktır.

F- KISMİ VERGİ İNDİRİMİNDE MÜKERRER VERGİ İPTALİNE (DÜZELTMESİNE) NEDEN OLAN İBARE DÜZELTİLDİ

Maliye Bakanlığı yayımladığı 1 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile söz konusu zafiyeti gidererek, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/C-4.2.) bölümünün birinci paragrafının son cümlesinde yer alan “indirilebilir KDV hesabından çıkartılarak,” ibaresini “KDV beyannamesinin” şeklinde değiştirmiştir. Buna göre, indirilemeyecek olan KDV sadece KDV beyannamesinin “İlave Edilecek KDV” satırına yazılarak düzeltilecektir. Bu şekilde mükelleflerin mükerrer KDV indirimi iptali de önlenmiştir.

G- İNDİRİMLİ ORAN UYGULAMASINDAN DOĞAN KDV ALACAKLARININ MAHSUBEN İADESİNDE MAHSUBU TALEP EDİLEBİLECEK BORÇLAR DİĞER İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMLERDEN DOĞAN İADELERLE PARALEL HALE  GETİRİLDİ

Faaliyetleri indirimli oranda KDV’ye tabi işlemlerden oluşan kollektif şirketler ile adi ortaklıklar adına ortaya çıkan KDV iade alacakları, yukarıda belirtilen borçların yanı sıra yalnızca söz konusu şirket ortaklarının vergi (ithalde alınanlar dâhil) ve sosyal sigorta prim borçlarına da mahsup edilebilecektir.” şeklindeki birinci paragrafı ile ikinci paragrafının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “Faaliyetleri indirimli oranda KDV’ye tabi işlemlerden oluşan kollektif şirketler ile adi ortaklıklar adına ortaya çıkan KDV iade alacakları, söz konusu şirket ortaklarının yukarıda belirtilen borçlarına (elektrik ve doğalgaz borçları hariç) da mahsup edilebilecektir.”

Yapılan değişiklik sonucunda, indirimli orana tabi işlemlerden doğan mahsuben iadelerde mahsup edilebilecek borçlar, diğer iade hakkı doğuran işlemlerdeki mahsup edilebilecek borçlarla paralel hale getirilmiştir. Ayrıca, indirimli orana tabi işlemlerden doğan mahsuben iadelerde önceki düzenlemeye göre mahsup edilebilecek borçların kapsamı genişletilmiştir. Örneğin, indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan mahsuben iadelerde mahsup işlemi sadece vergi borçları ve ferileri için yapılabilmekte iken, yeni düzenleme sonucunda vergi dairelerine olan bütün borçlara (Devlete ait olup vergi dairelerince takip edilen tüm amme alacaklarına) mahsup edilebilecektir. Yani indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacakları da artık trafik cezaları, idari para cezaları vb.lere mahsup edilebilecektir. Abdullah Tolu/E-Yaklaşım / Kasım 2014 / Sayı: 263


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.