Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağımsız Denetim Görüşü Sadece UFRS Esaslı Mali Tablolara mı Verilebilir? PDF Yazdır e-Posta
30 Ekim 2014
Image

Bağımsız Denetim, sadece UFRS esas alınan bir finansal tabloya dair kullanıcılarına asgari güvence vermeyi hedeflemez. Denetimin amacı, hedef kullanıcıların finansal tablolara duyduğu güven seviyesini artırmaktır. Bu amaca, finansal tabloların tüm önemli yönleriyle geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin denetçi tarafından verilen görüşle ulaşılır. Genel amaçlı çerçevelerin çoğunda söz konusu görüş, geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olarak finansal tabloların tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunulup sunulmadığı veya doğru ve gerçeğe uygun bir görünüm sağlayıp sağlamadığı hakkındadır. Finansal tablolara ilişkin denetçi görüşü, finansal tabloların, tüm önemli yönleriyle geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığını ele alır. Bağımsız Denetim, her hangi bir finansal tablonun, hangi esaslar ele alınarak düzenlendiyse, Bağımsız Denetim den geçirilerek gerekli inceleme tekniklerinin kullanılarak, finansal tablodaki bilgilerin güvenilirliği test edilir, bir bütün olarak finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli bir yanlışlık içerip içermediği konusunda denetçinin, vereceği görüşe dayanak oluşturacak makul bir güvence elde etmesini zorunlu kılar ve bağımsız denetim raporunda da ilgili finansal tablo için kullanılan muhasebe standardına vurgu yapılarak, bağımsız denetim raporu finansal tablo kullanıcılarına sunulur.

BDS 700 de yayımlanan BD raporunda görüş bölümünde bulunması gereken ifadeleri incelediğimizde de; Bir gerçeğe uygun sunum çerçevesine uygun olarak hazırlanan finansal tablolara ilişkin olumlu görüş verilirken, mevzuat tarafından aksi zorunlu kılınmadıkça, denetçi görüşünde birbirine eş değer kabul edilen aşağıdaki ifadelerden biri kullanılır:

(a) Finansal tablolar …, [geçerli finansal raporlama çerçevesi]’ne uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır veya

(b) Finansal tablolar …, [geçerli finansal raporlama çerçevesi]’ne uygun olarak doğru ve gerçeğe uygun bir görünüm sağlamaktadır (Bakınız: A27-A33 paragrafları).

36. Uygunluk çerçevesi uyarınca hazırlanmış olan finansal tablolara ilişkin olumlu görüş verilirken, denetçi görüşü şu şekilde ifade edilir: “Finansal tablolar, tüm önemli yönleriyle, [geçerli finansal raporlama çerçevesi]’ne uygun olarak hazırlanmıştır”

BDS 800 ‘ün yürürlüğe girmesiyle ÖZEL AMAÇLI ÇERÇEVE’ nin tanımı başkaca bir kargaşaya yer bırakmayacak netlikte, ‘’sadece UFRS esaslı düzenlenen mali tablolara bağımsız denetim görüşü verilebilir’’ tezini tamamen ortadan kaldırmaktadır. Yine ilgili standart Özel Amaçlı Çerçevece hazırlanacak Bağımsız denetim rapor örneklerini detaylıca sıralamıştır. BDS 2410‘ün yürürlüğe girmesiyle de ara dönemlerin denetimine esas teşkil eden mali tablolarda aranan temel niteliğin GEÇERLİ FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ vurgusu yerini almıştır. Yine KGK’nın internet sitesindeki duyurularında da her türlü denetim sözleşmelerinin elektronik ortamda kuruma bildirimi konusunda duyuru yayımlamıştır.

Bir mali tabloya Bağımsız Denetim görüşü verebilmekteki öncelik, ilgili mali tablonun, geçerli bir finansal raporlama çerçevesince düzenlenip düzenlenmediği ölçütüdür. Bunun belirleyeceği kotorite de, ülkemiz uygulamasında şu anda yetkili olan da KGK olduğu aşikardır. Mali Tablonun hazırlanma esası, gerçekleştirilecek bağımsız denetimi değiştirmeyeceği gibi zorunlu ya da ihtiyari yapılacak bir bağımsız denetim de, bağımsız denetimi değiştirmeyecektir. Bağımsız Denetimi, UFRS ESASLI Mali tabloya mı? VUK ESASLI Mali tabloya mı? Ve yine Bağımsız Denetimi, ZORUNLU mu? Yapıyorsun? İHTİYARİ mi? yapıyorsun? Ayrımı son derece hatalıdır. Bağımsız denetim, BAĞIMSIZ DENETİM’ dir!Mustafa ALPASLAN, Harun Reşit TOKCAN E-Yaklaşım / Ekim 2014 / Sayı: 262


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.