Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşletmeye geç intikal eden Faturaların hangi dönem “ba” form bildiriminde beyan edileceği PDF Yazdır e-Posta
28 Ekim 2014
Image

Mal veya hizmet alımlarına yönelik faturaların alıcı işletmeye posta, kargo vb. ulaşım araçlarında yaşanan gecikmelerden dolayı zamanında intikal etmemesi nedeniyle mal veya hizmeti satan işletme ile alan işletmenin muhasebe kayıtları farklı dönemlerde yer alabilmektedir. Ticari hayat içerisinde karşılaşılan bu tarz durumlarda, takvim yılı aşılmamak suretiyle alışlara yönelik KDV’nin indirilmesinde kanuni açıdan bir sakınca yoktur.

Örneğin: Elektrik malzemeleri alım-satımı yapan A AŞ. 28.02.2013 tarihinde B Ltd. Şti'ne yaptığı elektrik malzemeleri satışına yönelik aynı tarihte 10.000,00-TL (KDV Hariç) tutar üzerinden fatura düzenlemiştir. Bu ticari faaliyetin satıcısı konumunda olan A AŞ. söz konusu faturayı 2013/Şubat vergilendirme dönemindeki Katma Değer Vergisi beyannamesinde beyan etmiş ve ilgili dönem “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)”nda dahil etmiştir. Ancak, buna rağmen fatura postadaki gecikme dolayısıyla elektrik malzemelerini satın alan B Ltd. Şti'ne 2013/Nisan vergilendirme döneminde ulaşmıştır. B Ltd. Şti.'de işletmeye geç ulaşan bu faturayı defterine 06.04.2013 tarihinde kaydetmiştir. Bu durumda, satıcı firma A AŞ tarafından 2013/Şubat vergilendirme dönemi KDV beyannamesinde beyan edilmişken, alıcı firma B Ltd. Şti ise bu alışa ilişkin yüklendiği KDV’sini 2013/Nisan beyannamesinde beyan edecektir. Ancak B Ltd. Şti. alış faturasının düzenleme tarihi olan 2013/Şubat vergilendirme döneminde mi yoksa muhasebe kayıtlarına intikal ettirdiği 2013/Nisan vergilendirme döneminde mi Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)'na dahil edeceği hususu tartışmalı bir durumdur.

Zira, işletmelere geç intikal eden faturaların 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 29/3. maddesi (3297 sayılı Kanun’un 9. maddesiyle eklenen fıkra) gereği indirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilmektedir. Bu maddeden anlaşılacağı üzere indirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili vesikaların kanuni defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hükme bağlanmıştır. KDV Kanunu açısından durum böyle olmakla beraber “Ba” ve “Bs” formlarına ilişkin yukarıda sözünü ettiğimiz açıklamadan anlaşılacağı üzere, alış faturalarının ait olduğu dönem yerine takip eden dönemlerden biri için verilecek “Ba” formunda gösterilmesine izin verilmemektedir. Buna rağmen işletmeye geç intikal eden faturalar karşısında da deftere kaydedildiği dönemin "Ba" formuna dahil edilmesi sıkça rastlanan bir durumdur.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 10.07.2008 tarih ve 14013 sayı ile verilen bir özelgeye göre; “… Bu durumda yukarıdaki açıklamalara göre, alış faturalarının düzenlendiği tarihe ilişkin (Ba) bildirim formlarında gösterilmesi gerekmekte olup, süresinden sonra gelen faturalar için ise söz konusu tebliğin 3.2 Düzeltme İşlemleri bölümünde belirtildiği şekilde işlem tesisi gerekmektedir.”denilmektedir.

Hatay Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 10.03.2011 tarihinde verilen B.07.1.GİB.4.31.15.02-VUK-01-08-8 sayılı özelgede; “… aylık dönemler itibariyle bildirmek zorunda olduğunuz mal ve/veya hizmet alışlarınızın bildirileceği aylık dönemin, bu alışlara ilişkin belgelerin düzenlenme tarihi dikkate alınarak belirlenmesi gerekmektedir.” denilmektedir.

Yine yakın zamanda İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü tarafından 19.07.2012 tarihinde verilen B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.29-2161 sayılı Ba-Bs Bildirim formlarında geç gelen faturanın ne zaman bildirileceği ve indirim konusu yapılacağı hususunda verilen özelgede; “04.02.2010 tarihinde yayınlanmış bulunan 396 sıra no’lu VUK Genel Tebliği gereğince mal ve/veya hizmet alış/satışlarının bildirilecekleri aylık dönemlerin, bunlara ilişkin belgelerin düzenlenme tarihi dikkate alınarak belirleneceği açıklanmış olup, bu açıklamalar çerçevesinde, işlem yapılan firmalardan tarafınıza geç gelen faturaların Ba formunda bildirilmesinde, belge düzenleme tarihinin dikkate alınması gerekmektedir.”denilmektedir. Özelge hükümlerinden hareket ettiğimizde yukarıda verdiğimiz örnekte yer alan B Ltd. Şti tarafından 2013/Nisan KDV beyannamesinde beyan edilen mal alışının 2013/Şubat vergilendirme dönemi Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formuna (Form Ba) dahil edilmesi gerekmektedir. Ancak, bu durumda B Ltd. Şti.’nin 2013/Şubat vergilendirme dönemine ait Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formunun düzeltme beyannamesi vererek düzeltmesi yoluna gitmesi gerekecektir. Ancak, böylesi bir durumda mükellef her halükarda bir cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacaktır. Metin EREN, Cevher KARATAŞ/E-Yaklaşım / Ekim 2014 / Sayı: 262


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.