Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Doğum borçlanması yaşı değiştirir mi? PDF Yazdır e-Posta
22 Ekim 2014
Image

Doğum borçlanması yapacak yüz binlerce bayanın kafasındaki soruyu okurumuz Aynur Hanım sormuş: “Sadettin Bey, doğum borçlanması yaptığımızda prim günümüz arttığı gibi emeklilik yaşımızda da düşme oluyor mu?

Aynur Hanım’ın sorusuyla birlikte borçlanma yapacak tüm bayanlar için konuya açıklık getirmiş olalım.

Bildiğiniz gibi son Torba Kanun’la birlikte SSK’lı bayanların yanı sıra isteğe bağlı, Bağ-Kur’ lu ve memur bayanlar için de üç çocuğa kadar borçlanma hakkı verildi. Doğum borçlanması SSK’lı (4/a) bayanlarda sadece prim gününü artırırken emeklilik yaşını değiştirmiyor. Bağ-Kur’ lu, isteğe bağlı sigortalı ve memur bayanlarda ise iki şartla emeklilik yaşını düşürüyor:

1- Sigorta veya memuriyet başlangıçları 8 Eylül 1999 tarihinden önce olarak.
2- Borçlandıkları süre 2002/Haziran öncesine ait olacak.

Örneğin Emine Hanım 1.1.1995 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olmuş, 1.7.1996’da Bağ-Kur’dan çıkmış ve 1.1.1997’de doğum yapmış olsun. Emine Hanım iki yıl doğum borçlanması yaparsa hem prim gününü artırmış hem de Bağ-Kur’dan bir yıl daha erken yaşta emekli olur. Emine Hanım memur olsaydı yine aynı şartlarla emeklilik yaşı düşecekti.

Bir başka örneği Fatma Hanım için verelim. 1.1.1990’da SSK’lı olarak çalışmaya başlayan Fatma Hanım, iki yıl sonra işten ayrılmış ve 10.5.1996’da doğum yapmış olsun. Sigorta başlangıcından sonra doğum yapan Fatma Hanım da doğum borçlanması yapabilecek. Fakat borçlanma sadece prim gününü artırırken, emeklilik yaşında değişiklik olmayacak.

Boşlukları dolduramazsınız

Soru: Sadettin Bey, ben bir kamu kurumunda 10 yıl çalıştım. Yani döner sermaye işletmesinde 4/a’lı olarak çalıştım. Burası bir okul olduğu için yazları tatil oluyordu ve sigortam girdi-çıktı şeklinde devam ediyordu. Acaba ben bu ara boşlukları borçlanabilir miyim? 1988-1999 arasında bu şekilde boşluklar var. Hasan A.

Cevap: Değerli okurum, sosyal güvenlik mevzuatımızda istisnalar (askerlik, doğum vb.) haricinde geriye dönük borçlanma uygulaması yok. Dolayısıyla sigorta prim boşluklarınızı geriye doğru borçlanıp dolduramazsınız.

Bakım ücretinde sınır önemli

Soru: Sadettin Bey, babam %98 oranında özürlü ve emekli. Evde annem bakıyor. Annem bakım parası için müracaat etti ve kabul edildi. Ancak sekiz aydır bağlanmadı. Babamın raporuyla engelli aracı alırsak, bakım parası kesilir mi? Fuat M.

Cevap: Değerli okurum, evde bakım ücreti talebiniz kabul edildiyse şimdiye kadar bağlanmış olması gerekirdi. Dilerseniz bir dilekçe ile son durum hakkında bilgi isteyebilirsiniz. Babanız için araba almanız, evde bakım ücretinin kesilmesi için başlı başına gerekçe olmaz. Diğer faktörlerle birlikte değerlendirme yapılır. Eğer geliriniz üst sınıra yakında, bakım ücretinin kesilmesine sebep olabilir. Bu konuda ilgili birimden bilgi almanız daha yararlı olacaktır. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/dogum-borclanmasi-yasi-degistirir-mi-yazisi-1310259


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.