Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Futbolcu Transferlerinde KDV PDF Yazdır e-Posta
19 Ekim 2014
Image

1- Yurt İçi Futbolcu Transferinde KDV

a- Dernek Olarak Faaliyet Gösteren Spor Kulüplerinin Profesyonel Futbol Şubelerinin Futbolcu Bonservis Satışları ve Kiralamalarında KDV  

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde, “dernek olarak faaliyet gösteren spor kulüplerinin profesyonel futbol şubelerinin faaliyetin zorunlu bir unsuru olarak yaptıkları futbolcu transferleri ile kiralamaları karşılığı elde ettikleri bedellerin, 3065 sayılı Kanun’un (1/3-g) maddesi kapsamında sayılamayacağından verginin konusuna girmediği” açıklanmıştır.

Buna göre, dernek olarak faaliyet gösteren spor kulüplerinin profesyonel futbol şubelerinin futbolcu bonservis satışları (futbolcuların Türkiye’deki bir kulüpte oynatılabilmesi hakkının devri) ve kiralamaları (futbolcuların bir kulüpte oynatılabilmesi hakkının kiralanması) işlemleri, faaliyetin zorunlu bir unsuru olarak yapılmaları nedeniyle KDV’ye tabi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu satış ve kiralama işlemleri nedeniyle elde edilen bedeller üzerinden KDV hesaplanmayacaktır.

b- A.Ş. Olarak Faaliyet Gösteren Spor Kulüplerinin Futbolcu Bonservis Satışları ve Kiralamalarında KDV  

Yukarıda da belirtildiği üzere, futbolla uğraşan bir kulüp, futbol şubesini ilgili kanun ve yönetmelikler doğrultusunda kurulmuş bir anonim şirkete devredebilir. Bunun sonucu olarak, profesyonel futbol faaliyetleri anonim şirket statüsündeki şirketler tarafından da yapılabilmektedir. KDV Genel Uygulama Tebliği’nde, anonim şirket statüsünde sportif faaliyetlerde bulunan kuruluşların bütün teslim ve hizmetlerinin KDV’ye tabi olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, A.Ş. şeklinde faaliyet gösteren spor kulüplerinin futbolcu bonservis satışları (sporcuların Türkiye’deki bir kulüpte oynatılabilmesi hakkının devri) ve kiralama (futbolcuların bir kulüpte oynatılabilmesi hakkının kiralanması) işlemleri KDV Kanunu’nun 1/1. maddesi gereğince KDV’ye tabi bulunmaktadır. Dolayısıyla, A.Ş. şeklinde faaliyet gösteren spor kulüplerinden bonservis ödeyerek futbolcu satın alan veya kiralayan futbol kulüpleri, bonservis ve kiralama bedellerine ilave olarak ayrıca % 18 oranında KDV ödeyeceklerdir. 

2- Yurt Dışından Futbolcu Transferinde KDV

3065 sayılı KDV Kanunu’nun 1. maddesinin birinci fıkrasının 1. bendinde, “her türlü mal ve hizmet ithalinin KDV’ye tabi olduğu” hükme bağlanmış, son fıkrasında ise, “ithalatın kamu sektörü, özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından yapılması veya herhangi bir şekil ve surette gerçekleştirilmesinin, özellik taşımasının vergilendirmeye tesir etmeyeceği” belirtilmiştir.

Aynı Kanun’un 9/1. maddesinde ise, “mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı’nın, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği” hüküm altına alınmıştır. Konu ile ilgili olarak KDV Genel Uygulama Tebliği’nin I/C-2 bölümünde açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre,

- A.Ş. şeklinde faaliyet gösteren spor kulüplerinin yurt dışındaki spor kulüplerinden futbolcu transferi ve kiralamaları işlemi KDV Kanunu’nun 1/2. maddesine göre KDV’ye tabi olup, yabancı spor kulüpleri yurt dışında bulunduğundan Türkiye’deki A.Ş. şeklinde faaliyet gösteren spor kulüpleri tarafından transfer nedeniyle ödenen bonservis bedelleri ve kiralama bedelleri üzerinden % 18 oranında KDV hesaplanması ve Kanun’un 9/1. maddesi ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yer alan açıklamalar çerçevesinde sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi ve daha sonra indirim konusu yapılması gerekmektedir.

- Dernek olarak faaliyet gösteren spor kulüplerinin profesyonel futbol şubelerinin yurt dışındaki spor kulüplerinden futbolcu transfer etmeleri ve kiralamaları işlemlerinin KDV’ye tabi olup olmayacağı konusunda tereddütler bulunmaktadır. Bu konuda ileri sürülen iddia ise,  Türkiye’deki uygulamaya paralel bir uygulamanın yurt dışından yapılan transfer ve kiralamalar için de geçerli olması, yurt dışındaki kulübün dernek statüsünde olması halinde bonservis ve kiralama bedellerinin KDV’ye tabi tutulmaması, yurt dışındaki kulübün şirket olması halinde ise bonservis ve kiralama bedellerinin KDV’ye tabi tutulması ve sorumlu sıfatıyla Türkiye’de dernek olarak faaliyet gösteren spor kulüplerinin profesyonel futbol şubeleri tarafından 2 no.lu KDV beyannamesiyle beyan edilip ödenmesi şeklindedir.

Yukarıda da ifade edildiği üzere, her türlü mal ve hizmet ithali KDV’ye tabi olup, ithalatın kamu sektörü, özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından yapılması veya herhangi bir şekil ve surette gerçekleştirilmesi, özellik taşıması vergilendirmeye tesir etmemektedir. İthalatın ticari veya gayri ticari amaçla ya da işletme faaliyeti için yapılması, ithalatı yapanın statüsü, gerçek kişi, şirket, dernek veya vakıf olması durumu değiştirmemektedir.  Bunun tek istisnası, Kanun’un 16. maddesinde düzenlenen ithalat istisnaları olup, bu istisnalar kapsamına girmeyen mal ve hizmetlerin ithali KDV’ye tabi bulunmaktadır.  Dolayısıyla, dernek olarak faaliyet gösteren spor kulüplerinin profesyonel futbol şubelerinin dernek veya şirket statüsünde olup olmadığına bakılmaksızın yurt dışındaki spor kulüplerinden futbolcu transfer etmeleri ve kiralamaları işlemleri KDV’ye tabi olup, bu işlemlere ait KDV’nin Türkiye’deki bu kulüpler tarafından sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi ve indirim konusu yapılması gerekmektedir. 

- Buradaki diğer bir sorun ise, KDV’nin üzerinden hesaplanacağı matrahın tespiti ile ilgilidir. KDV’nin kurumlar vergisi kesintisi yapılmadan önceki brüt tutar üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Abdullah TOLU Yaklaşım / Eylül 2014 / Sayı: 261


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.