Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
30 gün Çalışana Sağlık yardımı PDF Yazdır e-Posta
17 Ekim 2014

Image

Okurumuz “SSK’lı olarak işe başladım, kaç gün sonra sağlık hizmetinden faydalanabilirim?” diye soruyor.

Bir kişi sigortalı olduğu tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır. Ancak sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması halinde sağlık hizmetinden faydalanabilmektedir. 

Örneğin, bir kişi ilk defa 1.10.2014 tarihinde çalışmaya başlamış ise ve bu tarihe kadar hiç SGK’lı olmamış ise 30 gün prim ödendiğinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. 30 gün tamamlandıktan sonra hastalığı sebebiyle 20 günlük rapor alması halinde kendisine SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) verilmeyecektir. Çünkü hastalığın anlaşıldığı tarihten önce 90 gün prim ödemesi yoktur. 90 gün tamamlandıktan sonra rapor alınması halinde rapor parası ödenecektir. 

Hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğranılması halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alabilirler. 

Hizmet tespitinde zamanaşımı 

Okurumuz A. Çetin “ Benim SSK başlangıç tarihim 1984 yılı Şubat ayıdır. Toplam gün sayım 3 bin 400 gündür. Bir tane doğum borçlanmam var. Bir de 8 yıl önce çalıştığım işyeri primlerimi ödememiş. Dava açabilir miyim?” diye soruyor. Hemen yazımın başında belirtmeliyim ki, hizmet tespit davasında beş yıllık zaman aşımı olduğundan sigortasız çalıştığınız işyerindeki çalışmalar zaman aşımına girmiştir. SGK uygulamasında 09.09.1981-23.05.1984 tarihleri arasında sigortalı olan kadınlar 20 yıl sigortalılık, 40 yaş ve 5 bin prim günü ile SSK şartlarından emekli olabilirler. 

Mevcut durumda prim ödeme gün sayınızı tamamlamanız gerekmektedir. Bir çocuğunuz için doğum borçlanması yaptığınızı belirtmişsiniz, eğer iki çocuğunuz için daha borçlanırsanız 1440 gün daha prim gün sayınızı artırabilirsiniz. Ancak 5 bin prim gününüzü doldurmanız için sigortalı çalışmaya devam etmeniz gerekecektir. İkinci bir seçecek olarak 58 yaşınızı tamamladığınız ve 3 bin 600 prim ödeme gün sayınızı tamamlamanız halinde de emekli olabileceksiniz. Resul Kurt

http://www.dunya.com/30-gunle-saglik-yardimi-157494yy.htm


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.