Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sağlıkta kemer daralıyor PDF Yazdır e-Posta
11 Ekim 2014
Image

2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunun en önemli bileşeni, sağlıkta dönüşüm projesiydi. Bu kapsamda vatandaşın günlük hayatına yansıyan iyileşmeler, sandıkta da karşılıksız kalmadı. Herkesin dilediği hastaneye başvurduğu, dilediği ilacı yazdırdığı ve istediği eczaneden ilacını aldığı yeni sistemde herkes halinden memnundu. Fakat sağlıktaki bu bahar havası çok uzun sürmedi. SGK’nın artan sağlık harcamaları, “sürdürülebilirlik” endişelerini yeniden gündeme getirdi. Bu kapsamda;

- Önce özel hastanelerde hastaların ödediği muayene fark tavanı %30’dan %90 ve nihayet %200’e kadar çıkarıldı.

- Daha önce kaldırılan ‘hoca farkı’ yeniden getirildi.

- 3 kutudan fazla ilaç yazdıran hastaya ilave ücret getirildi.

- Devlet hastanelerinden hizmet alan sigortasız hastalardan alınan ücretlere %100 zam yapıldı.

Hasta payı artıyor

Genel gidişata bakıldığında, sağlık harcamalarını azaltan ve hastaların cebinden çıkan parayı artıran bir eğilim görülüyor. Nitekim son olarak bu ay başı itibariyle SGK’nın ödediği ilaçlarda, hastaların ödeyeceği fark oranı artırıldı. İlaçta tavan fiyat uygulamasıyla, 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle SGK’nın kasasından daha az, hastaların cebinden daha çok para çıkmış olacak. Aşağıdaki tabloya bakıldığında, son 10 yıllık süreçte hastaların eşdeğer ilaçlar için ödediği farkta artış görülüyor. 2004 öncesinde eşdeğer ilaçların tamamı devlet tarafından karşılanırken, 2014’te sadece biri tamamen karşılanıyor. Diğerleri için fiyat farkı hastadan alınıyor.

http://img.bugun.com.tr/newsFiles/arsiv/sadi.jpg

Borcunuzu sildirebilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 2011’de ücretli öğretmenliğe başladım ve aralıklarla bu yıl Haziran ayına kadar devam ettim. Zorunlu genel sağlık sigortasından haberim yoktu ve herhangi bir yere başvuruda bulunmadım. Bu arada benim adıma SGK’da 3500 lira borcum birikmiş. Bu borcu iptal ettirme hakkım var mı? Süleyman K.

Cevap: Değerli okurum, son torba kanunla sizin gibi GSS borçlularına hak tanındı. 31 Mart 2015 tarihine kadar bulunduğunuz ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir testi yaptırabilirsiniz. Test sonucu eğer geliriniz en düşük seviyede çıkarsa birikmiş borcunuz tamamen silinir. Gelir seviyeniz en düşük değil de daha yüksek çıkarsa, 3.500 lira olan borcunuz bu yeni gelir seviyesine göre yeniden hesaplanacaktır. Bu durumda borcunuzu 30 Nisan 2015’e kadar SGK’ya başvurarak yapılandırabileceksiniz.

2.160 gün prim gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, ben 2007’den itibaren dershane öğretmenliği yapıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı’na geçiş için 6 yıl fiili çalışma süresi şartını doldurdum. Ancak Bakanlık dershane öğretmenlerine formasyon vermek için 2.160 prim günü istedi. Benim 6 yıllık çalışmam var fakat 2.160 gün primim yok. Bu konuda sorun yaşar mıyım? Fatma K.

Cevap: Değerli okurum, MEB’e başvurabilmek için altı yıl dershane eğitim görevlisi olarak çalışmış olmak gerekiyor. Altı yılın prim günü karşılığı (6x360) 2.160 gün eder. Yani MEB’e geçiş yapabilmeniz için 1.1.2014 tarihinde dershane sektöründe 2.160 günü doldurmuş olmanız gerekiyor. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/saglikta-kemer-daraliyor-yazisi-1293211

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.