Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Girdi-çıktı hak kaybı doğurmaz PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2014
Image

Soru: Sadettin Bey, ben 01.06.2012 tarihinde belediyeye ait bir taşeron firmada işe başladım. Son olarak hizmet dökümüne baktığımda 31.08.2014 tarihinde bana haber verilmeksizin işten çıkarılmış gözüküyorum. Şu an aynı kurumda aynı taşeron firma ile çalışmaya devam ediyorum. Bana haber verilmeksizin işten gir-çık yapılması ne gibi kayıplar verir? Bu durumda benim ne yapmam gerekir? Asım T.

Cevap: Değerli okurum, işverenler yıllık izin ve kıdem tazminatı gibi hakları engelleme adına bazen kağıt üzerinde girdi-çıktı yapabiliyor. Fakat Yargıtay, bu tür giriş çıkışları kötü niyetli olarak kabul ediliyor ve çalışanların haklarının korunması yönünde karar veriyor. Ayrıca ihale yenileme dönemlerinde de taşeron firmalar, fiilen çalıştırdıkları personel için çıkış yapmak zorunda kalabiliyor. Bu durum yasal olmamakla birlikte, kamudaki ihale süreçlerinden kaynaklanan bir sorun. Bu çıkış sebebiyle bir hak kaybınız olması halinde yargı yoluna gidebilirsiniz. Özellikle son Torba Kanun’la yapılan düzenleme gereği, herhangi bir hak kaybı yaşamamanız gerekir. Aksi halde hem taşeron firma hem de kamu kurumu sorumlu olacaktır.

Bakım ücreti kesilebilir

Soru: Sadettin Bey, teyzemlerin anneanneme baktıkları için 3-4 yıldır aldıkları bakım maaşı ev değişikliğinden dolayı kesilmiş. Memurların belirttiğine göre lüks bir eve taşınmaları bunun başlıca nedeniymiş. Fakat ev teyzemin kızının üzerine, bu durumda maaşın kesilmesi doğru mudur? Yoksa itiraz edilmesi gereken başka bir kurum var mı? Selahattin A.

Cevap: Değerli okurum, evde bakım ücretinin verilebilmesi için birçok kriter var. Kişinin içinde bulunduğu refah koşulları da bunlardan birisi. Dolayısıyla anneannenizin yaşadığı ev de bu kriterlerden birisi ve bakım ücretinin kesilmesine neden olabilir. Yine de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne itiraz edebilirsiniz.

Bakım ücretinde net ücret önemli

Soru: Sadettin Bey, evde bakım ücreti için maaş bordrosundaki brüt ödeme toplamına mı yoksa ele geçen net ücrete mi bakılır? Sinan K.

Cevap: Değerli okurum, evde bakım ücreti için değerlendirme yapılırken ailede bakılacak kişiye düşecek net gelire ve genel refah koşullarına bakılır. Bu kapsamda ücret gelirinin net tutarı esas alınır.

Asgari ücret aylığı düşürür

Soru: Sadettin Bey, ben 17 Mayıs 1967 doğumluyum. Aralık 2013’te işten ayrıldım. O günden bugüne işsizlik maaşı alıyorum. Son işyerimde sigorta primlerim sürekli tavandan yatıyordu. Emeklilik maaşı belirlenirken; bundan sonrası için yatacak primlerin asgari ücretten yatması emekli maaşımı düşürür mü ya da sigortalı olmazsam kendi yatıracağım genel sağlık sigortası primleri emeklilik maaşımda bir düşüş oluşturur mu? Gazi K.

Cevap: Değerli okurum, bundan sonra emeklilik tarihinize kadar asgari ücretten prim öderseniz, emekli aylığınızda her yıl için 30-40 lira civarında düşüş olur. Çalışmaz ve sadece genel sağlık sigortası primi öderseniz, emekli maaşınızda değişiklik olmaz. Zira bu durumda emeklilik primi değil, sadece sağlık primi ödemiş olursunuz.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/girdi-cikti-hak-kaybi-dogurmaz-yazisi-1274994

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.