Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Soma turnusolü PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2014
Image

Bazı konular vardır ki muhatapları için adeta samimiyet testine dönüşür. Soma maden faciası da başından beri böyle bir teste dönüştü. 301 şehidimize kimin ne kadar yandığını bilemeyiz. Kimsenin kalbini yaracak halimiz yok. Fakat kimin ne yaptığını görebiliyoruz.

Tekliften torbaya…

Olayın sıcaklığıyla birlikte, özellikle geride kalan dul ve yetimler için yardım öngören mini bir yasa teklifi acilen TBMM’ye sunuldu. Bu maddeler vefat edenlerin sivil şehit sayılmasını, dul ve yetimlere buna göre yardım yapılmasını, borçlarının silinmesini ve SGK tarafından aylık bağlanmasını öngörüyordu. Fakat bu pakete öyle alakasız ve gereksiz maddeler eklendi ki, yasa teklifi 148 maddelik torbaya dönüştü. Böylece Haziranda bitmesi gereken görüşmeler temmuza, sonra bayram sonrasına sarktı. Dün itibariyle alınan kararla da Meclis’in tatile gitmesi ve ekim ayında yeniden görüşmelere devam edilmesi kararlaştırıldı. Ekimde başlayacak görüşmelerin ne zaman biteceği de meçhul. Bu karara muhalefetin itiraz ettiğini ama kabul görmediğini de ifade etmiş olalım.

Vekile 1 gün, Somalı’ ya 1 yıl

5-6 maddelik Soma paketinin birkaç günde yasalaşması mümkünken, nerdeyse bir yıla yayılması nasıl açıklanabilir? Kendileri için kıyak emeklilik yasalarını bir gecede geçiren “bir kısım” vekillerimizin Soma konusunda samimi olduklarını söyleyebilir miyiz? Evet, Soma konusu Meclis için bir turnusol kâğıdına dönüştü ve kimin nasıl tavır aldığı zabıtlara geçti. Bundan sonrası laf-ı güzaftan ibaret.

Prim iadesi olmaz

Soru: Sadettin Bey, ben iki yıldır Azerbaycan’da Azeri bir firmada çalışıyorum. Çalışmalarım resmidir ve primlerim ödeniyor. Brüt maaşımdan devlete ödenen sigorta primlerimi işten ayrıldığım ve Türkiye’ye döndüğüm zaman geri almam mümkün müdür? Bunun için nasıl bir yol izlemem gerekir? Yakup Ç.

Cevap: Değerli okurum, Azerbaycan’la Türkiye arasındaki ikili sosyal güvenlik sözleşmesinde prim iadesi hükmü bulunmuyor. Azerbaycan’da emekliliğe hak kazanmanız halinde aylık bağlanır, aksi halde Türkiye’de prim iadesi alamazsınız. Türkiye’ye döndüğünüzde yurtdışı çalışmalarınızı borçlanarak burada emekliliğinize saydırabilirsiniz.

Doğum borçlanması yapamazsınız

Soru: Sadettin Bey, ben 01.01.1960 doğumluyum. 1998 Aralık ayından beri sigortalıyım. İki tane çocuğum var fakat çocuklarımın doğumundan önce sigortam yoktu. Torba yasa çıktıktan sonra doğum borçlanması yapabilecek miyim? Değişiklikler bizleri kapsıyor mu? Mihriban T.

Cevap: Değerli okurum, torba yasa doğum borçlanmasında kapsamı genişletiyor. Borçlanılabilecek doğum sayısını ikiden üçe çıkarıyor. Bunun yanında SSK’lı bayanların dışındaki annelere de borçlanma hakkı getiriyor. Fakat doğumdan önce sigortanız yoksa, torba yasadan sonra da borçlanma yapamayacaksınız.

Tazminat alamazsınız

Soru: Sadettin Bey, ben bir kamu kurumunda işçi olarak çalışırken memur statüsünde atamam yapıldı. İşçi kadromdan istifa ederek memuriyete başladım. İşçi olarak çalıştığım süre için kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim? Mahmut D.

Cevap: Değerli okurum, istifa ederek ayrıldığınızdan işçi olarak çalıştığınıza dönem için tazminat almanız mümkün değil.  Sadettin Orhan

 

http://www.bugun.com.tr/soma-turnusolu-yazisi-1223338

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.